Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ и ПП вкарват по 70 депутата

Политика

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ и ПП вкарват по 70 депутата

Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ и ПП вкарват по 70 депутата - Tribune.bg

София ще определи победителя във вота на 2 април, твърдят социолози

Двете големи формации ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ според данните от последните социологически проучвания ще вкарат по 70 депутата, ДПС и „Възраждане“ по 40, а БСП – 20. Това  изчисли професор Михаил Константинов, пише „Труд news“.

Той коментира, че тези данни могат да се променят в деня на гласуване, тъй като много от хората, които са казали, че ще отидат до урните все още не са решили за кого ще дадат подкрепа. Математикът прогнозира, че ДПС ще получат три мандата от Турция, а БСП биха могли да изкарат пет допълнителни места в парламента, ако хартиените бюлетини върнат част от избирателите им. Тогава „Възраждане“ биха останали с 35-ма депутати, подчерта Константинов. Според него малко вероятно е партиите, които са най-близо до четирипроцентната бариера да влязат в парламента. „Ако това все пак се случи, ще е за сметка на двете най-големи формации, които ще имат по-малко депутати“, каза професорът.

И коефициентите за залози “плават”

ГЕРБ-СДС е фаворит на букмейкърите

ГЕРБ-СДС е фаворит за победител в предстоящите парламентарни избори според букмейкърите. В последните години българските хазартни оператори възприеха практиката да приемат залози и за политически събития, което отдавна се прави по света. И ако някой се съмнява в данните на социолозите, винаги може да направи справка с коефициентите, тъй като “казиното” ще загуби не престиж, а пари, ако сбърка в предварителната си оценка.

„Бетано“ е единствената букмейкърска къща, която приема залози за победител в неделя. С най-големите шансове е ГЕРБ - за един заложен лев комарджията ще си върне 1,70 лв. На второ място е коалицията ПП-ДБ с коефициент 2,1, а шансовете за първо място на останалите партии са оценени като несъществени - ДПС е със 75, а Български възход, БСП и „Възраждане“ – с по 100. Така за ГЕРБ мизата е 26,5% от гласовете, за ПП-ДБ 26%, при ДПС е с 13,5%, Възраждане - 12,5%, а БСП 7,5%.

Има възможност за залози и на своеобразен “двубой” между две партии и това е козът в привличането на клиенти на други два букмейкъра – „Уинбет“ и „Инбет“. И двата дават равни шансове за “мача” между ГЕРБ и ПП-ДБ - като „Инбет“ предлага малко по-високи коефициенти - по 1,92, докато при „Уинбет“ са по 1,90.

Доц. Боряна Димитрова, социолог: И на финала на кампанията нямаме известен победител за вота

Битката се сведе до няколко процента повече, която обаче няма да промени радикално политическата картина. ГЕРБ успя да мобилизира свои симпатизанти главно в по-малките селища и успя да излезе стъпка напред. При новата коалиция ПП - ДБ наблюдаваме по-широки вариации. Те имат доста по-широка периферия, която не изглежда силно мобилизирана. Обикновено успяват да направят силен финален спринт. Не би имало изненада да излязат на челно място. Резултатите в София могат да решат изборите, защото това е градът, в който новата коалиция има най-сериозни резерви. На финала на кампанията, както и на старта, победителят на изборите е неизвестен.

Проф. Румяна Коларова, политолог: Политиците ще платят висока цена, ако не се опитат да съставят правителство

Първият и големият въпрос е какви са очакванията на хората, все по-голям е делът на онези, които очакват да се състави кабинет. Политиците ще трябва да платят много висока цена, ако не се опитат да съставят правителство.

Тогава, когато в социологическите изследвания се проучват тези нагласи, много е важно какъв въпрос се задава. 77% от избирателите на ГЕРБ, които са казали, че ще гласуват, предпочитат експертен кабинет. Но тези от „Продължаваме промяната“ 65% казват, че предпочитат такава форма на кабинет пред предсрочни избори.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ-СДС водят с 0,5% на ПП-ДБ

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Пет формации със сигурност преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Това сочи проучване на „Алфа Рисърч“ в периода 25 - 29 март 2023 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със собствени средства.

Според проучването на „Алфа Рисърч“ теоретични шансове да прескочат 4-процентната бариера имат „Български възход“ и „Левицата“, но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели „защо си струва да отидат до урните“.

„Галъп интернешънъл болкан“: Победителят се решава в последния момент

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и “Възраждане” биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. Резултатите са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г.

Според „Галъп интернешънъл болкан“ победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за “втвърдяване”.

Тренд“: Предимството на първия е под 1 процент

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (26,5%) разполага с преднина от 0,9% пред основния си опонент в лицето на ГЕРБ-СДС (25,6%), показва проучване на “Тренд” от 6 до 12 март 2023 г. ДПС удържа третата позиция с 13,6% от гласуващите, следвано от „Възраждане“ с 12,9% от гласуващите. БСП губи част от подкрепата си, оставайки със 7,5%. Причина за електоралната ерозия при социалистическата партия е навлизането в нейното поле на нов играч в лицето на „Левицата“.

47% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на 2 април, сочи още проучването на „Тренд“ по поръчка на “24 часа”.

„Сова Харис“: Близък резултат между първите две партии

Общо 42,4% от всички гласоподаватели заявяват, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 2 април парламентарни избори. Това означава, че до урните се очаква да отидат между 2,7 и 2,8 млн. души, показва проучване на Сова Харис. Според направените заявления, най-голяма подкрепа се очаква да получи коалицията ГЕРБ-СДС - 25,9% от действителните гласове.

Регистрираните резултати показват, че „Левицата!“ (4,1%) е напът да прескочи изборната бариера. Съвсем близо до тази възможност е и „Български възход“ (3,9%). Проучването, проведено от Сова Харис в периода 18-24 март 2023 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е по поръчка на “ПИК БРОУДКАСТИНГ” АД.

„Медиана“: ГЕРБ-СДС изпреварва ПП-ДБ с 2 процента

ГЕРБ-СДС води пред коалицията ПП-ДБ с около 2%. ПП-ДБ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации, участващи в нея. Медиана прогнозира, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции.

Изследването е проведено в периода - 17 - 22 март 2023 г. с 978 човека и е реализирано със собствени средства.

10% от избирателите заявяват, че може да отидат до урните, не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват - това представляват около 250 000 колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

„Маркет линкс“: Без ясен победител

Няма ясен победител и изходът от политическата надпревара ще се реши в последните дни. Това гласи проучване на „Маркет линкс“.

Проучването на “Маркет линкс” е финансирано и реализирано съвместно с bTV, проведено е сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 21-27 март.

Данните показват, че 23,7% от гласуващите подкрепят коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България”. ГЕРБ-СДС са втори с резултат от 22,3% от гласуващите. Разликата между двете водещи формации е едва 1,4 процентни пункта.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп