Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Николай Габровски към ДБ: Приоритетните ни точки са повече, отколкото разликите

Политика

Проф. Николай Габровски към ДБ: Приоритетните ни точки са повече, отколкото разликите

Проф. Николай Габровски към ДБ: Приоритетните ни точки са повече, отколкото разликите - Tribune.bg
Снимка:

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски започна срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание. По време на срещите проф. Габровски представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

В процеса на разговорите Христо Иванов подчерта, че ДБ  ще бъдат отворена за разговори опозиция, ако проф. Габровски успее да състави правителство.

„Досега смятах, че имаме еднаква визия за модернизацията на страната, но сигнализирам за няколко неща. Нас ни безпокоят сигнали, че в ГЕРБ има съмнения в необходимостта в България да се въвеждат електронни публични услуги”, каза още Христо Иванов.

Според него правителството на малцинството е възможна форма, но тя криела  рискове за задкулисен договорки. „Наясно съм, че този проблем не може да бъде решен от раз, каквито и усилия да положим”, допълни съпредседателят на „Демократична България”.

Проф. Габровски бе категоричен, че няма партийна обвързаност, а в процеса на съставяне на правителство се опитва да подходи като гражданин.

„Това, че ситуацията не е добра е видно за всички. Надявам се смисъла който стои напред да си струва тези усилия. За мен би било лесно да се фиксират няколко основни приоритети, които ще бъдат изведени като общи. България няма нужда от нови избори- първо доказателство затова е Панът за възстановяване и устойчивост, защото страната ни ще изгуби средства, ако влезем в спирала от избори”, подчерта Габровски.

Той открои като втори приоритет влизането на България в Шенген, защото по думите му това не е идея, а ценностна принадлежност.

„Обидно е за мен като гражданин, България да бъде изведена от общото гласуване. Всички усилия в тази посока не са излишни”, каза още той.

Като трета задача той определи влизането на България в Еврозонота.

„Като тук отново става въпрос за ценности. Опасявам се, че някои гласове заливат обществото и го подвеждат. В крайна сметка ние ще живеем по-добре, ако сме в тази зона на доверие”, категоричен бе Габровски.

В отговор на въпрос дали подкрепя съдебната реформа, която е важна точка в програмата на  „Демократична България”, той заяви:  

„Аз лично ще поема ангажимента да се търси това мнозинство за контрол на дейността на главния прокурор. В мое лице ще намерите тази подкрепа”.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ изтъкна като друга важна тема и енергийната независимост на България. „Обществото ни е обезпокоено от повишаването на цените и инфлацията, а едни нови избори със сигурност няма да помогнат”.

Проф. Габровски бе категоричен, че предложеният от него кабинет ще се състои от хора с добро име. „Това е по което работя. Някои от хората, които са приобщени са с безупречна репутация” заяви той.

Христо Иванов благодари за срещата и подчерта, че ДБ ще се насреща за работа по конкретни теми.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп