Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Огнян Герджиков: Не разбирам фиксацията в главния прокурор и спецправосъдието

Политика

Проф. Огнян Герджиков: Не разбирам фиксацията в главния прокурор и спецправосъдието

Проф. Огнян Герджиков: Не разбирам фиксацията в главния прокурор и спецправосъдието - Tribune.bg
Снимка:

Трудно може да бъде сменен главният прокурор, смята бившият служебен премиер

„Аз дълбоко не разбирам фиксацията в главния прокурор и специализираното правосъдие. Все едно това е съдебната реформа. Аз това абсолютно не го разбирам“. Това заяви юристът проф. Огнян Герджиков, бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание пред bTV.

„Не знам защо управляващите предполагат, че така лесно могат да направят смяна на главния прокурор. Простата аритметика показва, че това много трудно може да стане. Това ще е един удар във въздуха“, смята Герджиков.

„Главният прокурор е административен ръководител. Прокурорите са тези, които могат да повдигнат обвиненията. Моето обяснение за фиксацията в главния прокурор е, че той се свързва с досегашното управление на ГЕРБ и фигурата на Бойко Борисов“, коментира Герджиков.

Герджиков коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че управлението иска да бори корупцията с изрезки от вестници.

„Корупцията трябва да се осветлява, ако е тъмно, тя ще вирее. Ако се осветлят нещата, няма да вирее лесно. Навсякъде има корупция, въпросът е да бъде максимално минимизирана“, каза бившият служебен премиер.

Герджиков каза, че е изненадан по отношение на коментарите срещу специализираното правосъдие, че не работи ефективно, защото, според него,  реално Народното събрание работи най-неефективно.

„Нашият парламент непрекъснато си пише слаба оценка. Приема днес един закон, след 2 месеца прави изменение и допълнение, и така. Дайте да го затворим този парламент щом работи толкова зле“, изрази мнение Герджиков.

Той коментира готвените промени в Конституцията така: „Какво налага тази промяна? Нашата Конституция е сравнително прилична. Това непрекъснато желание да се променя дава нестабилност и като образ на България пред света. Трябва да внушаваме стабилност в законодателството.“

Що се отнася до българския списък по закона „Магнитски“ Огнян Герджиков е категоричен:

„Български граждани не могат да бъдат санкционирани по закона „Магнитски“. Това е чужд закон, той няма пряко приложение у нас! Чудя се как това не е стигнало до акъла на хората, че законът „Магнитски“ изобщо не може да засегне български граждани“.

„Това е американски закон. Американски закон няма действие в България. Точка“, отсече Герджиков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Един примитив Дали Народното събрание не бълва съзнателно некачествени закони ? Така дава коз в ръцете на президента да предложи да се закрие тази " ненужна " институция. А той си умира да го направи.
12.02.2022 17:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати