Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Огнян Минчев: Радев иска да раздели отговорността за вота с медиците

Политика

Проф. Огнян Минчев: Радев иска да раздели отговорността за вота с медиците

Снимка:

Президентът се опита да оглави протеста. Това направи невъзможно роля му на посредник между партиите

Президентът Румен Радев подкрепи политическата поляризация в страната, дори се опита да оглави антиправителствените протести, което на практика го лиши от ролята на посредник между партиите. Това е една от причините, заради която той не проведе консултации с тях относно бъдещите парламентарни избори. Това заяви в интервю за БГНЕС политологът проф. Огнян Минчев, който коментира резултатите и реакциите от състоялата се вчера среща при държавния глава с участие на медици, сред които здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Нормалната ситуация би изисквала президентът да проведе консултации за предстоящите избори с политическите партии и взимането на балансирано решение,

което да бъде в полза на максимално непротиворечиви, честни и спокойни избори. В настоящата ситуация е очевидно, че президентът Радев следва една логика на поведение, която е различна от току-що описаната от мен“, заяви проф. Минчев.

„Първо, той подкрепи едната страна в политическата поляризация, която се разви в България през последните 6-8 месеца.

Държавният глава подкрепи протеста, дори се опита да го оглави. Това направи невъзможно неговата роля като посредник в отношенията между партиите.

Именно поради това не видяхме подобни консултации каквито всички ние предполагаме, че трябва да има. На второ място, президентът в желанието си максимално бързо да организира политическата промяна и отстраняването на настоящото управление, публично селектира датата 28 март като първа възможна след края на редовния мандат за провеждане на вота. След което разбра, че тази дата поражда и потенциални затруднения свързани с епидемиологичната обстановка“, отбеляза политологът.

Затова Радев е решил да включи в процеса на селектиране на дата за изборите медицинските лица, които го посетиха вчера.

„Президентът разбра, че всички възможни усложнения на изборите, които ще възникнат въз основа на епидемиологичната обстановка, ще бъдат възприети като усложнения от неговото решение, за което той ще носи отговорност. Румен Радев се опита да обвърже своето решение с отговорност, която някой друг да поеме“, подчерта проф. Минчев.

В следващия парламент политологът очаква да има засилено присъствие на популизма. „Начинът, по който ще бъдат проведени тези избори и възможното оспорване частично или изцяло на резултатите ще бъдат инструмент в ръцете на този популизъм“, коментира той.

По отношение на самата предизборна кампания най-големите предизвикателства ще бъдат свързани с контакта между партиите и гражданите, а също така самата организация на изборите.

„Контактът ще бъде само по медиите или онлайн. Няма да бъде възможно кампанийното убеждаване на хората или то ще бъде много рязко ограничено. Това ще е най-видимата последица от пандемията. Предизвикателства ще има и във връзка със самия механизъм на организирането на изборите и начинът, по който да бъдат проведени, за да бъде съхранена в максимална степен сигурността на гражданите срещу евентуална зараза“, заяви проф. Минчев.  


Коментари (11)

КОРУМПИРАНИЯТ ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ УЧАСТВА ПРЯКО В ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ.. ТОВА Е ЯВЕН КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ.......
РАДЕВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА И ТОГАВА ДА СИ ВОДИ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ С ДРУГИТЕ ЧЕРВЕНИ МУТРИ..
06.01.2021 11:24 / Отговор
кесо Нормално комунистически подлец и кремълски лакей като Румбата да забърка подобна каша за да се опита да се възползва от това.
06.01.2021 13:51 / Отговор
Научният комунист пак се о@ра. Ей такива подлоги преподават в СУ. Добре че не си взема часовете, та да има по- малко облъчени студенти. Ако не беше започнал президентът консултации, щяха да пищят обратно. Тези са вредни, защото са част от олигархично- мафиотския модел, създаден от Доган и ДС. Мутри и подлоги, лизачи вън! Бог да пази Президента и всички честни и порядъчни българи!
06.01.2021 14:17 / Отговор
Някой може ли да каже под колко различни псевдонима коментира тук Тартаковер?!
06.01.2021 17:07
Какви ...консултации е започнал Радев Ма, като първо обяви датата, а после ,след като му набиха канчето, взе да си търси причина да отмени собственото си решение! Жалка работа! А цяло лято рева за предсрочни избори , и ако може , "ония" да не участват!
06.01.2021 19:22
Ало аз съм жена, която коментирам за Огнян Минчев. Не знам какъв е този Тартаковер. И нямам псевдоним.
06.01.2021 18:13 / Отговор
Стив Езикът ти е грозен. Дали ти си жена, или Тартаков, все едно. Но и двамата сте облъчени, фанатичн, злобни, фалшиви, неадекватни.
06.01.2021 19:37
До Стив нито съм облъчена, нито съм фалшива. Просто съм една реалистка. А езикът нарочно ми е "грозен", за да дразня простаците.
06.01.2021 21:40 / Отговор
да, но си трол, душко, познавате се по стереотипните фрази, с които "дразните простаците" и по извращаването на истината.
06.01.2021 22:02
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема