Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Пламен Киров: Никой не си е дал сметка, че членовете на СИК могат да възразят да бъдат снимани

Политика

Проф. Пламен Киров: Никой не си е дал сметка, че членовете на СИК могат да възразят да бъдат снимани

Проф. Пламен Киров: Никой не си е дал сметка, че членовете на СИК могат да възразят да бъдат снимани - Tribune.bg
Снимка:

„По думите му никой не си е дал сметка до момента, че членовете на Секционните избирателни комисии всъщност могат да възразят да бъдат снимани. Ако някой искаше да регламентира официална процедура, това трябваше да се уреди в закон, а не с решение на съда да се снима кой каквото иска, без правна основа за това заснемане.“ Това каза пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Съдът каза „да“ на видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините в секционните комисии по време на предстоящите избори на 4 април.

Проф. Киров обясни, че това решение все още не е влязло в сила, защото може да бъде атакувано от Централната избирателна комисия пред Върховният административен съд.

„Само си представете, когато започва броенето на бюлетините, свалянето на паметта на машините, в една зала всеки наблюдател, всеки представител на политическа партия, включително медиите, със своите телефони започнат да снимат. Някой задавал ли си е въпроса, че членовете на Секционните избирателни комисии не са публични личности. Те са граждани и имат своите конституционни права. Могат да възразят да бъдат снимани. И това е тяхно конституционно право“, обясни юристът. Той попита дали съдът си е дал сметка за конституционните права на тези граждани.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети