Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Пламен Киров: Процедурата по разпускането на НС е нарушена

Политика

Проф. Пламен Киров: Процедурата по разпускането на НС е нарушена

Проф. Пламен Киров: Процедурата по разпускането на НС е нарушена - Tribune.bg
Снимка:

Президентът трябва да насрочи предсрочни парламентарни избори не по-късно от 60 дни преди изборния ден, обясни конституционалистът

Процедурата по разпускането на Народното събрание е нарушена. Това обяви проф. Пламен Киров, ръководител на катедрата по конституционноправни науки в СУ и бивш конституционен съдия пред NOVA NEWS.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обяви, че ще разпусне Народното събрание на 16 септември и ще назначи ново служебно правителство. Парламентарните избори ще сe проведат заедно с президентските на 14 ноември.

„Според чл. 4, ал. 1 на Изборния кодекс президентът следва да насрочи предсрочни избори за Народно събрание не по-късно от 60 дни преди изборния ден. Ако той е 14 ноември, не броим изборния ден, стигаме до 15 септември. За да спази Изборния кодекс, Радев трябва да разпусне Народното събрание днес. Това го знае всеки юрист. От политическа гледна точка това може да бъде обяснено“, коментира проф. Киров.

„Няма обаче да има никакви последици от това“, категоричен бе той.

„Единственият президент в най-новата ни демократична история, който не е нарушавал Конституцията, това е Георги Първанов. Всички други в даден момент са прекрачвали конституционните текстове или някои законови текстове, но няма никакви последици от това“, коментира още проф. Киров.

Според него няма правна пречка пред това, че изборите ще са 2 в 1. „Нито законът, нито Конституцията създават пречки да се провеждат такива избори. Друг е въпросът до колко можем да ги организираме“, посочи Киров. 

По думите му има друг проблем при този вариант на провеждане на изборите. „Той беше демонстриран на предишните парламентарни. Когато блокира една машина, се спира гласуването на избирателите, докато проблемът не бъде отстранен. Част от тях се отказват да чакат“, каза проф. Пламен Киров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети