Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Румен Гечев: Преговорите с „Газпром“ няма да са условие на БСП за съставяне на нов кабинет

Политика

Проф. Румен Гечев: Преговорите с „Газпром“ няма да са условие на БСП за съставяне на нов кабинет

Проф. Румен Гечев: Преговорите с Газпром няма да са условие на БСП за съставяне на нов кабинет - Tribune.bg
Снимка:

Видя се и се знае, че без БСП не може да се състави нова коалиция, категоричен е депутатът от БСП

Не сме изтеглили Черния Петър с президента Румен Радев. Видя се и се знае, че без БСП не може да се състави нова коалиция. Това каза проф. Румен Гечев от „БСП за България“ пред Нова телевизия. 

„В България протичат процеси, които са свързани с геополитическите конфликти и размествания в света. Те не са лични, както някои се опитват да ги представят. Става дума за сериозна политическа битка. БСП е проблем за някои хора. Това е единствената бивша социалистическо-комунистическа партия, която участва във властта и е на политическия терен в Източна Европа“, допълни още Гечев.

„От БСП смятаме, че трябва да се състави правителство, но не на всяка цена. Трябва да постигнем съгласие. Нужно е да се поставят граници и принципи“, подчерта той.

Попитан ще поставят ли като условие да се подпише договор с „Газпром“, за да подкрепят правителство, Гечев каза, че това няма как да стане. „Това не може да бъде условие, тъй като БСП не е търговски представител на никоя фирма от Русия, Щатите или Пакистан“, посочи депутатът от БСП.

Той обаче подчерта, че би било по-добре, ако страната има и договор с Газпром. Гечев не е съгласен с думите на финансовия министър в оставка Асен Василев, че повече няма да се водят преговори с Газпром

„Трябва да водим преговори с всички доставчици, които могат да бъдат от полза на българския бизнес“, категоричен бе Гечев.

„Ние имаме решение на Националния съвет и аз казах, че настояваме да се водят преговори, тъй като е в интерес на бизнеса и българите“, поясни той.

Гечев увери, че на този етап няма как да поставят предварителни условия на мандатоносителя. „Ние работим доста добре в икономическата сфера с колегите от „Продължаваме Промяната“. Но имаме външнополитически различия. Някои от тях имат силно икономическо въздействие. Ние бихме настоявали при преговорите да сме внимателни с външнополитическите оценки, особено тези, които имат икономически последици. Приветстваме диверсификацията. Не два, нека да дойдат 20 кораба от САЩ. Това би било чудесно. Нека се конкурират, за да може бизнесът да получи най-достъпни цени“, каза още той.

Румен Гечев засегна и темата за напрежението между президента Румен Радев и БСП по въпроса за износа на оръжие за Украйна. Той бе категоричен, че България не изнася оръжия за Украйна. И поясни, че от левицата са против износа на оръжия както за Украйна, така и за Русия.

„Не искаме да участваме в този конфликт. Износът на оръжие не е в противоречие на международното право. Страните членки на НАТО изнасят оръжие за Украйна. Възниква въпросът - този, който атакува износа на евентуално оръжие, какво иска да внуши - че България нарушава международното право? Ако страната ни изнасяше оръжия, тя не би нарушавала правото. Тогава атаката не е срещу Корнелия Нинова, а срещу БСП. Нинова, като вицепремиер и министър на икономиката, отговоря за износа на оръжия, но тя подписва последна. В комисията влизат Министерството на отбраната, военното контраразузнаване, както и ДАНС. Шефовете на Агенция „Национална сигурност” се назначават от Президентството. Чак накрая се подписва от вицепремиер“, обясни Гечев.

„Ние не се бъркаме в работата на президента, нека и той да не се бърка във вътрешнопартийните ни дела“, призова той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети