Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Светослав Малинов за МВнР: Дебатът започва да изглежда отблъскващо и направо грозно

Политика

Проф. Светослав Малинов за МВнР: Дебатът започва да изглежда отблъскващо и направо грозно

Проф. Светослав Малинов за МВнР: Дебатът започва да изглежда отблъскващо и направо грозно - Tribune.bg
Снимка:

Не мисля, че драмата е толкова сериозна, макар че на пръв поглед ако нито едно двете страни не отстъпи, трябва да се отиде на предсрочни избори. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" проф. Светослав Малинов – ръководител на Катедрата "Политология“ в Софийски университет "Св. Климент Охридски“ по повод спора за поста външен министър и предстоящата ротация.

"Искам обаче да отбележа нещо, което е ключово в ситуация като настоящата: дори и да има желание за предсрочни избори у някого, аз смятам, че няма, но дори и да има, отговорността, която трябва да се понесе за предизвикването на предсрочните избори, на практика ще унищожи или ликвидира всякакво предимство, ако изобщо го има, на този, който предизвиква изборите. Или казано по друг начин: избирателите не желаят на този етапи избори и ще накажат партията, която ги предизвика. Разбира се предсрочно избори могат да се предизвикат в момента само от изтегляне от мнозинството на коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ. Така че заради общото ситуация на страната, общите настроения на избирателите, резултатите от местните избори, които не дадоха алтернатива, аз мога да ви уверя, че предсрочни избори няма да има тази година, ротацията ще се осъществи, и всичко това, което наблюдавате в момента, не е съвсем параван, а е просто реално противопоставяне, което не е тежко, но понеже се прави публично, на практика изземва цялото пространство за нормален политически дебат. Това е моята диагноза и прогноза", каза още той.

Решение трябва да се намери и оттук нататък партиите вече трябва да мислят преди всичко за себе си от гледна точка на своя образ, коментира проф. Малинов.

"Защото в момента този дебат започва да изглежда отблъскващо и направо грозно за тези избиратели, които едвам-едвам преглътнаха компромиса. Трябва да се отбележи, че част от избирателите на ПП-ДБ не приеха компромиса и на практика са оттеглиха. И ние видяхме този спад не много голям, но видим спад в подкрепата на ПП-ДБ след съставянето на правителството. Тези, които останаха, все пак разсъждават политически разумно от гледна точка на това, че компромисът си струва, защото се постигат определени неща, осъществяват се някакви политики, България върви напред и т.н. Когато колебаещите се избиратели видят тежък сблъсък, но не за идеи за политики, а за персонални назначения, усещането в тази ситуация е много лошо, защото е усещане, че компромисът не е имал смисъл и не си е  струвало. Т.е. партиите трябва добре да помислят, защото ГЕРБ също са уязвими и по тази посока, добре да помислят как да задържат избирателите си, да им покажат, че този неприемлив на пръв поглед компромис има смисъл. Точно обратното е дебатът или споровете за персонални назначения, то само убеждава избирателите, че всъщност компромисът е бил за партиите, за конкретни хора, а не е бил за по-важни неща. Така че моята препоръка е много категорична: трябва да се спре с този публичен разговор за това кой какъв пост ще заеме. Нека да си се води, дори с груби думи, но да не се вижда и да не се чува. И в това няма нищо лицемерно, това всъщност означава опит и мъдрост", обясни той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети