Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе си

Политика

Проф. Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе си

Проф. Тагарев: Като помагаме на Украйна, ние защитаваме и себе си - Tribune.bg
Снимка:

Помощта за Украйна е основен елемент на нашата политика, тъй като с Украйна ние защитаваме и себе си. Помагайки на Украйна, ние получаваме възможности да увеличим капацитета на отбранителната индустрия, да работи нашата икономика и да получим някои допълнителни въоръжения, които иначе не бихме могли да си позволим. Това заяви от САЩ министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БНР.

По време на визитата си във Вашингтон той проведе няколко срещи. Акцентът в тях беше сътрудничество в областта на сигурността и отбраната между България и Съединените щати. Той изтъкна, че между двете страни от години има стратегическо партньорство.

Министърът на отбраната поясни, че Украйна не е отправяла допълнителни искания за военна помощ към България. В наш интерес и в интерес на други европейски съюзници е този конфликт да намери решение, така че да бъде възстановено международното право, международният ред и цялата територия на Украйна в нейните международно признати граници, подчерта той.

По отношение на самолетите F-16 той заяви, че всичко се движи по план. Тагарев посочи, че трябва да се забързаме с изграждането на новата инфраструктура, за да може да посрещнем тези нови модерни бойни самолети. Военният министър увери, че нашата армия има достатъчно подготвени пилоти. Той изрази оптимизъм, че през пролетта на 2025 г. ще видим нашите пилоти да летят на F-16.

Тагарев подчерта, че САЩ оценяват много високо ангажимента на сегашното правителство и подкрепящото мнозинството от Народното събрание да увеличи разходите за отбрана, да модернизира армията и да мотивира нашите военнослужещи.

България заслужава да бъде достоен съюзник в НАТО, категоричен е той. Министърът даде за пример подписването на споразумението между България, Турция и Румъния за разминиране на Черно море.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети