Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Тагарев: Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни, наставлява и провокира

Политика

Проф. Тагарев: Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни, наставлява и провокира

Проф. Тагарев: Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни, наставлява и провокира - Tribune.bg
Снимка:

Според него е съвсем нормално Митрофанова да се прибере в Москва, след като нашият посланик се прибра

„Ние помагаме на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна във войната, на жертва. Нормално е всеки, който може – да помогне. Това е руска теза, че който помага на Украйна се въвлича във войната. Друго нещо е, че тази теза измества публичния дебат от други важни теми. Като например как въобще руският посланик си позволява такова поведение в България? Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни. Тя ни наставлява, тя ни обвинява, провокира. Това е напълно неприемливо поведение за един дипломат”. Това заяви по NOVA бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев. Според него е съвсем нормално Митрофанова да се прибере в Москва, след като нашият посланик се прибра.

„Ние независима страна ли сме или чакаме този, който нарушава дипломатическите норми да ни каже какво да правим?”, попита Тагарев. И допълни: „Москва се държи изключително провокативно спрямо България”.

В първия ден на войната Мария Захарова, говорителят на руското МВнР,  направи едно изявление за Луков марш – но две седмици след него и в първия ден на войната.„Внимавайте в картинката да не ви денацифицираме и вас” – беше смисълът на нейните думи. Аз се чудя защо няма официална реакция?”, подчерта Тагарев.

„Русия ни е обявила за враг. Наши допълнителни действия няма как да изменят тази позиция. Напротив – нашето бездействие показва, че ние може би ще се поддадем на допълнителен натиск и ни позиционира в лоша светлина пред нашите съюзници. Други държави от Европа и НАТО вече предоставят военна помощ на Украйна, без да се притесняват как помощта ще бъде интерпретирана от руската страна”, каза той по повод декларацията, подписана с негови бивши колеги, в която се призовава България да се включи в доставките, гарантиращи отбраната на Украйна.

По думите му първото съображение за оказване на помощ е фактът, че Украйна има нужда от нея и е жертва на агресия.

„Ние имаме какво да предоставим – леко стрелково оръжие, боеприпаси, мини, които България традиционно произвежда. Те са изключително нужни на Украйна”, подчерта Тагарев.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети