Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проф. Вили Лилков: Не виждам силно лидерство в коалицията ПП-ДБ

Политика

Проф. Вили Лилков: Не виждам силно лидерство в коалицията ПП-ДБ

Проф. Вили Лилков: Не виждам силно лидерство в коалицията ПП-ДБ - Tribune.bg
Снимка:

По думите му, България е единствената страна в Европа, в която има машинно гласуване, а навсякъде в Европа се гласува с хартиени бюлетини

Коалиция като тази между ПП и ДБ се нуждае от много силно лидерство. А в момента аз не виждам такова. Има доста сериозно предизвикателство, но политиците са за това – да решават предизвикателства. За мен също ще е ключово как ще си говорят от една страна ПП-ДБ, и от друга ГЕРБ-СДС. Трябва да проявят разум и да се намери начин да се осигури едно евроатлантическо мнозинство в парламента, което да поеме ясни ангажименти и да ги отстоява, защото времената са много сложни. Това заяви пред Euronews Bulgaria професор Вили Лилков по повод предстоящите избори.

Трудно е да се каже дали коалицията между ПП и ДБ ще бъде първа политическа сила, ние наблюдаваме социологическите проучвания. При всички положения ще се получи кумулативен ефект от процентите, които двете формации имат досега. Това означава, че играта за първото място е в центъра на терена. Зависи много от кампанията. Хората очакват да има правителство. И тези партии и коалиции, които представят тази перспектива, вероятно ще имат бонус. Много зависи и от темите, които ще бъдат представени в кампанията. Минаха две години, в които хората вече се отегчиха. Ако се задълбочават разделителните линии, избирателната активност може и да е по-ниска. Ако партиите си правят тънките сметки да добутат до местните избори, за да получат там по-висок резултат, това е безотговорно. Аз като избирател очаквам да чуя при какви условия ще се направи правителство, кои неща ги обединяват, а не кои са разделителните линии, добави той.

По темата със санкциите "Магнитски", проф. Лилков заяви: "Моето мнение е, че те няма да се отразят. Това вече е втори случай. Ако го сравним с първия, не мисля, че ще има кой знае какъв ефект".

По думите му, България е единствената страна в Европа, в която има машинно гласуване, а навсякъде в Европа се гласува с хартиени бюлетини. Припомняме, че с оглед разразилите се дискусии по темата, стана ясно, че Белгия и Швейцария използват машинен вот, а в Естония дори е възможно да се гласува онлайн.

Ако има проблем с хартиените бюлетини, той е в намаляващото качество на изборните комисии. Неграмотността на комисиите води до това, че се появяват протоколи с невероятни грешки в тях, каза проф. Лилков относно връщането на хартиената бюлетина.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати