Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Прокуратурата иска заличаване на партия „Възраждане“

Политика

Прокуратурата иска заличаване на партия „Възраждане“

Снимка:

Проверка е установила множество нарушения, свързани с регистрацията на партията

Софийска градска прокуратура (СГП) инициира пред Софийски градския съд (СГС) процедура по реда на чл.40, ал.1, т.1 от Закона за политическите партии, с която се иска заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и нейното разпускане.

Въз основа на своите правомощия по реда за надзор на законност и във връзка с постъпил сигнал от 04.06.2020 г. за установени нарушения в дейността на политическа партия „Възраждане“, отдел „Гражданско съдебен надзор“ към СГП е назначил извършване на проверка по реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Предварителната проверка е установила множество нарушения, свързани с регистрацията на ПП „Възраждане“, а именно:

Деклариране на неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията;

Установено е, че към датата на провеждането на Учредителното събрание има данни за 86 лица, които са били извън територията на страната, а са вписани като учредители;

108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители (общо 580 броя), са заявили, че подписите в списъците не са техни. 87 лица са заявили, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии;

Други 120 лица са заявили, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на ПП „Възраждане“;

За две лица има попълнени декларации за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 02.08.2014 г. От заверени препис-извлечения от актове за смърт е констатирано, че същите са починали през м. юни 2014 г.

Въз основа на материалите от образуваната преписка в СГС е изготвена и внесена искова молба за образуване на дело. След насрочването му същото ще бъде разглеждано в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни.  


Коментари (6)

кесо След като защити избрания от тях президент /посочен от Решетников де/ срещу прокурорския "произвол", Радан Кънев да се заеме със защитата и на Копейкин. сигурен съм, че таварищ Решетников ще оцени високо това активно "гражданско поведение" на Раданчо, а това е "чест", която си заслужава усилията.
20.07.2020 10:32 / Отговор
АСЕН ИЛИЕВ БРАВО ДРУГАРЮ ГЕШЕФФФ!
СТАРАТА ШКОЛА СИ Е СТАРАТА ШКОЛА! :)
20.07.2020 10:50 / Отговор
Кой има интерес? Кой има интерес да дестабилизира България, за да не завърши "Балкански поток", в който вече са вложени 1,1 милиарда ЕВРО?
- Не е Русия, защото по "Балкански поток" трябва да тече 90% руски газ.
- Не е ЕС, защото държави от ЕС ще ползват тръбния руски газ.
- Не е и БСП, защото БСП не е русофобска партия.

Коя чужда сила иска да продава на ЕС скъп втечнен газ?
Кой възбуди Гешев срещу президента?
Кой възбуди Христо Иванов срещу НСО?

Коя чужда сила извива ръцете на Борисов да остави закопани в земята 1,1 милиарда ЕВРО, за да не проработи "Балкански поток"?
20.07.2020 11:00 / Отговор
Варненец МНОГО ДОБРЕ!
Стига вече сме го търпели! Това е терор над гражданите на Варна: да затваря улици и да блокира Аспарухов мост със 20, 30 лумпена и платени наркомани! АКО ИМА ДЪРЖАВА, ТАКИВА КАТО НЕГО - В ЗАТВОРА!
20.07.2020 12:21 / Отговор
Стефан Христов Много правилно, ама:
КЪДЕ БЕШЕ ТАЯ ПРОКУРАТУРА ПРИ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ТАЯ ПАРТИЯ ПРЕЗ 2014-ТА?!
Не ми говорете за други прокурори, защото "Прокуристат - началник" беше същият - Бойко Борисов!
20.07.2020 13:40 / Отговор
Неграмотен Стефчо Бойко Борисов е виновен и за много от родените деца във Варна!ПрокуристЪт !
20.07.2020 16:45

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още