Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Прокуратурата с жалба срещу отказа за заличаването на БНС-Еделвайс

Политика

Прокуратурата с жалба срещу отказа за заличаването на БНС-Еделвайс

Снимка:

Софийска градска прокуратура внесе жалба срещу решението на Софийски градски съд, с което бе отказано заличаване на БНС-Еделвайс.

СГП иска от Апелативен съд-София град да отмени решението на първата инстанция като неправилно и незаконосъобразно, както и постановено след неправилна преценка и анализ на събраните по делото доказателства. Изложени са и мотиви за това, съобщават от прокуратурата.

СГП намира, че дейността на БНС-Еделвайс е противоконституционна, различава се от декларираното в устава, като целите и дейностите се ползват за прикритие на действително целящи действия, насочени към разпалване на расова, етническа и религиозна вражда, а съдът не е направил необходимото да сравни съдържанието на устава с практическата дейност на самата партия.

Предстои насрочване на делото на втора инстанция.

От прокуратурата посочват, още че БНС-Еделвайс е организатор на т.нар. Луковмарш, който се провежда ежегодно, като участниците са в униформи, с факли и под строй, а също така в марша участват и чуждестранни националистически организации, някои от които забранени в други държави. Маршът се провеждал поради заявената от сдружението позиция за идейната му близост със Съюза на българските национални легиони, воден от генерал Луков, посочват от прокуратурата.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още