Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Промяната остави работниците без ваучери за храна, иначе ще ги вдига на 200 лв.

Политика

Промяната остави работниците без ваучери за храна, иначе ще ги вдига на 200 лв.

Промяната остави работниците без ваучери за храна, иначе ще ги вдига на 200 лв. - Tribune.bg
Снимка:

Липсата на бюджет за новата година се оказа пречка пред предоставянето на ваучерите, според финансовото министерство е „необходимо“ да се прояви „разбиране и търпение“

Работниците остават без ваучерите си за храна от този месец. Причината – няма приет бюджет за новата година. Подобно нещо не се беше случвало през последните 20 години.

Ресорното министерство на финансите даде пояснения на сайта си за причините за ставащото и призова работниците за „разбиране и търпение“.

„Съгласно чл. 209, ал. 7 от Закона за корпоративното подоходно облагане, общата годишна квота за предоставяне на ваучери за храна се утвърждава със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година. … Към настоящия момент няма влязъл в сила закон за държавния бюджет за 2022 г., заради това не е утвърдена обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна, съответно не е определена индивидуална квота и общ брой на индивидуалните квоти за 2022 г. На практика в момента липсва нормативно основание за разглеждане на заявления за получаване на индивидуална квота… Затова считаме, че е необходимо операторите на ваучери за храна, работодателите и работниците и служителите да се отнесат с разбиране и търпение в сегашната ситуация“, гласят част от обясненията.

Иначе вицепремиерът Корнелия Нинова обяви пред депутатите от икономическата комисия в парламента, че ваучерите ще стават по-големи – не 80, а 200 лв. Те ще могат да се използват и за плащането на комунални разходи като сметки за ток и вода, а не както досега само за храна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети