Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи и всичко е в ръцете на ВСС

Политика

Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи и всичко е в ръцете на ВСС

Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи и всичко е в ръцете на ВСС - Tribune.bg
Снимка:

Иван Гешев няма притеснения по повод отказа на Радев да подпише указа за назначаване

Процедурата за избор на главен прокурор трябва да продължи, коментира в кулоарите на парламента народният представител от ГЕРБ и юрист Красимир Ципов. По думите му отказът да издаде указ е конституционно правомощие на президента.

„Добре е да напомним, че тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт от тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор. Те бяха в основата на тези предложения, визирам представителите на „Демократична България". Трябва да изчакаме, да видим какво ще е решението на Висшия съдебен съвет/ВСС/. По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат, това е законова възможност, не е задължение или ангажимент на правителството. И премиерът, и министърът на правосъдието казаха, че ако бяха упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси“, изтъкна депутатът от ГЕРБ.

Според лидерът на социалистите Корнелия Нинова БСП не си позволява да дава съвети на президента. Тя не вижда политически, а само конституционни мотиви в действията на Румен Радев.

„Той изпълни конституционната възможност, която му е дадена“, посочи Нинова. Тя припомни позицията на БСП от 31 юли относно избора на главен прокурор, „че състезание само с един участник, не е истинско състезание. Че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов“. 

Относно хората, за които Нинова съобщи вчера, че са репресирани след изборната надпревара на местния вот, и желанието на премиера Борисов лично да се заеме със случая, ако сигналът се окаже истински, Нинова беше лаконична. „Тези плоски номера, не на нас", каза тя.

В дебатите за решението на президента да не издаде указ за главен прокурор се включи и народният представител от ДПС и юрист Хамид Хамид.  

„Още в началото на процедурата казах, че политици, народни представители, политически партии не трябва да коментират това производство, защото цялата процедура ние сме извън нея. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или не подписва указ, къде е ролята на народните представители в тази процедура, за да коментирам“, попита Хамид. Той обясни, че всеки коментар, докато не е завършила тази процедура, е начин на влияние в хода на самата процедура.

Преди срещата с представители на Венецианската комисия в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че все още е на поста главен прокурор и няма да коментирам решението на президента. Той очаква процедурата да бъде продължена от ВСС. За заместника му Иван Гешев, избран от ВСС за главен прокурор, ситуацията с отказа на президента да подпише указ не го притеснява и също чака ВСС да продължи процедурата.

„Президентът е изпълнил възможността, дадена му от Конституцията. Тя дава правото, както да подпише указ, така и да върне кандидатурата. В случая той се възползва от едно от конституционните си правомощия. Аз мога да коментирам мотивите като юрист, като гражданин, но не е редно да ги коментирам, с оглед на това, че към момента съм действащ главен прокурор. Коментирам ги така - президентът има право да върне, дори без мотиви, в конкретния случай ние чухме изложени мотиви, дали ги споделям, или не - е съвсем отделен въпрос“, заяви Цацаров по време на среща с представители на Венецианската комисия в НС.

От своя страна вицепремиерът Красимир Каракачанов напомни, че както имаше несъгласие, така имаше и съгласие за избора на Гешев за главен прокурор.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети