Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Проучване: Доверието в ЕС е най-високо от пет години насам

Политика

Проучване: Доверието в ЕС е най-високо от пет години насам

Проучване: Доверието в ЕС е най-високо от пет години насам - Tribune.bg
Снимка:

То е с 10% повече от доверието в националните правителства

Доверието в ЕС е най-високото от пет години насам, показват данните на Евробарометър. От икономиката до демокрацията, европейците са положително настроение за състоянието на ЕС. Доверието в Съюза е 44%  - най-високата стойност от 2014 г., цитира данните Euronews. То е с 10% повече от доверието в националните правителства.

Ключова констатация на проучването е, че 61% от европейците са оптимисти за бъдещето на ЕС. Междувременно 55% от европейците посочва, че са доволни от начина, по който демокрацията функционира в Блока - най-високият резултат от 2004 г. насам. Рекордна подкрепа от 76% е регистрирана и за еврозоната.

„Като цяло ЕС е виждан в много по-положителна светлина, отколкото когато и да било през последното десетилетие“, пише в доклада.

Оптимизмът е най-висок в Ирландия (85%), Дания (79%), Литва (76%) и Полша (74%). В другия край на скалата са Обединеното кралство (47% песимисти срещу 46% оптимисти) и Франция (50% песимисти срещу 45% оптимисти). В България оптимистите са 62% спрямо 28% песимисти.

На първо място европейците са най-загрижени за миграцията. За първи път втората позиция е за климатичните промени.          

Проучването е проведено след европейските избори -  между 7 юни и 1 юли 2019 г. в 28-те държави-членки на ЕС и в страните кандидатки за членство.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати