Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. „Прозрачност без граници” за изборите: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в други - намалени с един

Политика

„Прозрачност без граници” за изборите: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в други - намалени с един

Прозрачност без граници за изборите: В няколко големи града ще бъдат прибавени мандати, а в други - намалени с един - Tribune.bg
Снимка:

Област с по-малко четирима народни представители няма да има, защото това е записано в Изборния кодекс

Мандатите трябва да се разпределят въз основа на последните данни от преброяването, което беше проведено през 2021 г. Въз основа на тях в няколко области, където на практика се е увеличил броят на жителите, ще бъдат определени повече мандати, за сметка на райони, от които има мигрирало население - било то към големите градове или чужбина. Това обясни пред БНТ Ваня Нушева от „Прозрачност без граници” и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Област с по-малко четирима народни представители няма да има, защото това е записано в Изборния кодекс.

Това е опит да бъде защитена възможността представители на жителите на тези райони да не са само двама или трима, а по-голям брой и по този начин да бъде осигурена възможност за по-широко представителство на различни политически алтернативи, каза Нушева.

„Това, което предстои да бъде направено е в няколко големи града да бъдат прибавени мандати, а в няколко града, където населението е намаляло, да бъде намалено с един мандат”, каза Нушева и поясни, че скоро ЦИК скоро ще обяви данните.

Тази стъпка е в правилната посока и тя гарантира по-справедливо разпределение на мандатите. Трябва приблизително еднакъв брой избиратели да избират един депутат, коментира тя. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати