Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Публикуваха законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура

Политика

Публикуваха законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура

Публикуваха законопроекта за закриването на специализирания съд и прокуратура - Tribune.bg
Снимка:

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане промени в Закона за съдебната власт, съобщава БНР. Предвижда се закриването на специализирания съд и прокуратура и се отменят т.нар. кариерни бонуси в съдебната система.

Промените по отношение на спецправосъдието са мотивирани с необходимостта да се гарантират конституционния принцип за независимост на съдебната власт и защитата на конституционните права на гражданите, като се прави констатацията, че за десетгодишния срок на своето действие специализираните съдилища и прокуратури не са постигнали заложените със създаването им през 2011 г. цели.

Законопроектът подробно пояснява процедурата по приключването на висящите съдебни производства, както и кадровия статус на съдиите и прокурорите в специализираните съд и прокуратура.

С него се премахват и специалните привилегии на членовете на ВСС, главния инспектор и инспекторите от ИВСС след края на мандатите - възстановяване на длъжността с една степен по-висока от заеманата преди избора им, както и правото да получават парично обезщетение, обвързано със стажа им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети