Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Работодателите могат да предоставят половината от платения отпуск без съгласието на работника

Политика

Работодателите могат да предоставят половината от платения отпуск без съгласието на работника

Работодателите могат да предоставят половината от платения отпуск без съгласието на работника - Tribune.bg
Снимка:

До отмяна на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забавяне на плащания на задължения

Депутатите решиха работодателите и органите по назначаване да предоставят до една втора от платения годишен отпуск на работниците без тяхно съгласие в условието на извънредното положение, въведено на 13 март. Работодателите могат да възлагат надомна работа или работа от разстояние на служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно.

Народните представители приеха чл. 7 от закона за действията за извънредното положение. „За“ текста гласуваха 90 народни представители, без „против“, а 28 се въздържаха. Съгласно приетите текстове условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол ще се определят със заповед на работодателя.

Парламентът реши министърът на здравеопазването да може да въвежда мерки и ограничения, определени в закона. До отмяна на извънредното положение няма да се прилагат последиците от забавяне на плащания на задължения, вкл. лихви и неустойки за забава, както и непарични последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Народното събрание спря процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства. За срока от 13 март до отмяна на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства с изключение на сроковете по наказателните дела, по закона за екстрадицията, европейска заповед за арест и производства, свързани с мерки за принуда.

Парламентът отхвърли предложението на Атака до прекратяване на извънредното положение да се даде възможност за отлагане на плащанията по потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредити за микро, малки и средни предприятия.

Народните представители отхвърлиха и предложението на Искрен Веселинов и група депутати до прекратяване на извънредното положение да спрат да текат всички срокове по кредити на физически и юридически лица, и еднолични търговци.

„От една седмица се намираме в извънредно положение и днешният дебат тук показва, че понякога го забравяме, въпреки че някои от нас са с маски. Извънредното положение затова е извънредно, защото е извън реда. Извън нормалния ред на функционирането на държавата и обществото. В днешния законопроект се предлагат мерки, които биха били абсолютно неприемливи в една нормална ситуация. За съжаление ситуацията не е нормална. Второ, ние не се намираме в криза и не може никой от нас да каже първо тя колко време ще продължи, второ колко тежка ще бъде, колко тежки ще бъдат нейните измерения в отделните сектори на икономиката“, предупреди колегите си Тома Биков от ГЕРБ.

Според депутата от ГЕРБ определени мерки трябва да бъдат въведени веднага. Още повече, че от Оперативния щаб казват, че е възможно да бъдат въведени още по-тежки мерки.

„Ние тук дължим на българските граждани искреност. От тази криза всички ще губят. В момента не е ясно колко ще се загуби. Не е моментът да търсим повод да сме по-различни от останалите. Всички сме еднакви в момента пред този вирус. Няма никакво значение кой е от БСП, кой е от ГЕРБ“, подчерта още депутатът Тома Биков.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети