Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радан Кънев: Изразът „Бивши хора" е недопустим

Политика

Радан Кънев: Изразът „Бивши хора" е недопустим

Радан Кънев: Изразът Бивши хора е недопустим - Tribune.bg
Снимка:

Бойко Рашков да се извини, настоява евродепутатът

Изразът „Бивши хора", дори използван неволно, е недопустим в България, написа в своя Фейсбук профил евродепутатът от ДБ Радан Кънев. Той отбелязва, че думите имат значение, особено в общество с тежки и неизлекувани рани от политическо насилие в миналото.

„Като човек, израсъл и възпитан в семейство на „бивши хора" по терминологията на комунистическата диктатура, очаквам г-н Рашков да се извини за тези думи“, настоява Радан Кънев.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков употреби израза „бивши хора" по адрес на ГЕРБ. Изразът обаче е използван от комунистическата власт по адрес на политическия, икономическия и духовния елит на България отпреди 1944 г., който е бил репресиран. Изразът „бивши хора" идва от СССР и НКВД, предшественик на КГБ.

„Добре е, че и ГЕРБ осъзнаха колко важни са институциите на ЕС като гарант срещу злоупотреби на властта в България. Разбира се, с гръмки предизборни лозунги за пълзящ кофраж и пълзящ преврат нищо не може да се постигне, но принципът е важен. Смяната на ръководството на службите за сигурност беше неизбежна, най-малкото заради водевила с неплатените отпуски“, допълва Радан Кънев. Той се обявява в подкрепа на позицията на „Демократична България", изразена от лидера й Христо Иванов, че е било по-разумно да се назначат временно изпълняващи ръководители на службите у нас.

„Действията на служебното правителство в икономическата сфера са навременни и уместни“, смята българският евродепутат.

За него същинска промяна и в сферата Сигурност, и в правосъдието, и в социално-икономическата политика е възможна само след избор на нов парламент, сформиране на реформаторско мнозинство и избор на редовно правителство.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети