Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радан Кънев: Отиваме на избори, явно в 47 НС нямаше достатъчно лидери и държавници

Политика

Радан Кънев: Отиваме на избори, явно в 47 НС нямаше достатъчно лидери и държавници

Радан Кънев: Отиваме на избори, явно в 47 НС нямаше достатъчно лидери и държавници - Tribune.bg
Снимка:
И така, вече официално отиваме на избори. Рисковете и вредите са неизброими, но явно в #47НС нямаше достатъчно лидери и държавници, пише в социалната мрежа евродепутатът Радан Кънев, издигнат от ДБ.
"Вече не си струва да гледаме назад, още по-малко - да се обвиняваме взаимно. Вината е в тези, които свалиха кабинета Petkov без да имат алтернативно предложение, освен служебен кабинет, критични месеци без парламент, непредвидими избори, фактическо еднолично управление без видим край", посочва десният политик. Той уточнява, че сега има една свръхзадача - "да не се допуска служебният кабинет да компрометира външнополитическия ни курс". Илюзорно, обаче, Радан Кънев иска да не се губи и "постигнатото от досегашното управление по отношение на икономическия тренд, осигурен основно от бизнеса", като пропуска, че бизнесът отдавна свали доверието си от кабинета "Петков". 
"На пръв поглед, тази задача е неизпълнима - целият властови ресурс е в едни ръце за неопределен период от време. В действителност, съществува начин, утвърден в зрелите демокрации, именно периодът на изборната кампания да бъде използван за формиране на устойчиви обществени консенсуси", признава евродепутатът. Той набелязва и няколко препоръки към ДБ и ПП, а по думите му е нужно много малко. 
 
"На първо място, Демократична България и Продължаваме Промяната да формулират много ясно и детайлно съгласията си във външната и отбранителна политика, които изглеждат предостатъчно. Така, независимо дали между двете формации се осъществи предизборна коалиция (по много причини разумно), в следващия парламент ще има незаобиколим проевропейски блок. 
 
Ако се наложи отново коалиция с БСП (крайно нежелателно), тя ще бъде принудена изначално да се съобрази с вече утвърдения консенсус между далеч по-силни партньори.
На второ място, още в кампанията да се направи опит за формулиране на външнополитически консенсус с ГЕРБ и ДПС, въпреки  очертаващата се червена линия за коалиране и полярните възгледи по въпросите за корупцията и правосъдието. 
Тук много ясно трябва да се види дали по темата за едностранния диктат на Газпром позициите на ГЕРБ и ДПС действително съвпадат с тези на Костадинов и Митрофанова (т.е европейските им ценности са Пунта Мара, да цитираме класиците), или това е несръчен предизборен популизъм", отбелязва Кънев. Според него като трета точка постигнатите дотук съгласия във външната и отбранителна политика да бъдат общо, категорично и дори ултимативно поставени пред служебния кабинет.
 
"Така ще бъде ясно, че ако се отклони от досегашната линия на демократично избрания кабинет “Петков”, служебното правителство излиза далеч от конституционния си мандат и се превръща в заплаха за парламентарната демокрация", смята евродепутатът.

Последвайте ни в Google News

 

Етикети Радан Кънев, ДБ
Топ новини виж още

Хороскоп