Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: „Арестуваните книги“ няма да помогнат на Сърбия по пътя към ЕС

Политика

Радев: „Арестуваните книги“ няма да помогнат на Сърбия по пътя към ЕС

Радев: Арестуваните книги няма да помогнат на Сърбия по пътя към ЕС - Tribune.bg
Снимка:

„Имахме сериозен разговор с Вучич, касаещ българското малцинство. За мен като президент този въпрос е от ключово значение. Два пъти с Вучич бяхме по моя инициатива в Димитровград, за да се срещнем с хората там. Ще продължат усилията от сръбска страна за модернизация на пътна инфраструктура, за решаването на други проблеми. Уточнихме и някои разминавания, и че трябва да работим заедно - и това е залогът за нашите икономически успехи, и за успешната интеграция на Сърбия“. Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти в Ниш.

„Мога да кажа: недоразумения като арестувани книги няма да способстват за този европейски път на Сърбия, и за този въпрос имам гаранции от президента Вучич, че ще бъде решен, добави Радев. Българското национално малцинство и условията тези хора да имат препитания в своя роден край, условията да имат свободата да се изявяват като българи и да пазят националната си идентичност и култура - ще работим за тези хора“, твърди президентът.

Той твърди, че се притеснява от това, че „парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско гражданско доверие изобщо посяга към Конституцията“.

„Това не е нормално. И мисля, че парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи. И не трябва да оставя впечатление, че основният закон в държавата се ползва като прикритие и оправдание за необходимостта от съществуване на тази коалиция“, каза Радев.

„В такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция“, допълни президентът, който още преди години разкри, че той също има виждане за прекрояване на основния закон, но така и не разбрахме какво гласи то.

„Има вероятност България да стане част от т.нар. въздушен Шенген, това е стъпка напред, но трябва да сме много внимателни, за да не останем с етикет: „Ето, България вече е в Шенген“. Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които вътрешният министър на Австрия поставя, са трудно приемливи за България“, допълни Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети