Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: България има амбицията да активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка

Политика

Радев: България има амбицията да активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка

Радев: България има амбицията да активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка - Tribune.bg
Снимка:

Двустранните отношения са изградени на солидна морална основа от времето, когато България непоколебимо подкрепи южноафриканския народ в борбата срещу апартейда, подчертаха президентите Румен Радев и Сирил Рамапоза.

България има амбицията да възстанови и активизира сътрудничеството си с Република Южна Африка, която е ключов фактор в международните отношения и на африканския континент. Затова допринасят както диалогът на най-високо равнище, така и засилването на комуникацията между отделните институции в изпълнителната власт. Това заяви българският президент Румен Радев, който днес се срещна с президента на РЮА Сирил Рамапоза в официалната резиденция на южноафриканския държавен глава в Претория. Българският държавен глава е на посещение в страната на 12 и 13 май.

Възможностите за разширяване на двустранното партньорство в сферите на икономиката, търговията, транспорта, туризма, образованието и науката бяха във фокуса на срещата на двамата президенти, на която беше отчетен и забележителният около 200% ръст в икономическия обмен през 2022 година. РЮА е сред икономически най-развитите държави в Африка, има споразумение за стратегическо партньорство с ЕС и е сред 20-те най-развити икономики в света. Президентът Радев открои възможността България да се превърне в логистичен център за износа на РЮА към ЕС, както и интереса на страната ни да развива аналогично партньорство с РЮА по отношение на региона на Юг от Сахара.

Паралелно на срещата на двамата президенти в Претория започна и бизнес форум с участието на 31 български и 70 южноафрикански компании, на който бяха представени перспективните области за инвестиции в двете държави, а представителите на бизнеса проведоха редица двустранни срещи. Като особено перспективни сфери на икономическото сътрудничество бяха откроени машиностроенето и производството на автомобилни компоненти, земеделието и производството на храни, високите технологии, транспорта и туризма.

Насърчаването на туристическия обмен и контактите между бизнеса чрез визова либерализация, също беше обсъдено по време на срещата между президентите Радев и Рамапоза. Двамата подчертаха и взаимния интерес на България и РЮА за партньорство в областта на енергетиката и енергийната сигурност и изграждането на зелена икономика.

Румен Радев подчерта, че получилите висшето си образование в България много студенти от различни държави в Африка в близкото минало, представляват днес голям общ капитал за развитие на отношенията между страната ни и нейните партньори в Африка. Обсъдено бе и предложението на България за приемане на програмата за сътрудничество във висшето образование и обмен на студенти между България и РЮА.

И Румен Радев, и Сирил Рамапоза подчертаха, че отношенията между България и РЮА имат исторически характер от времето, когато България непоколебимо подкрепи южноафриканския народ в борбата срещу апартейда. Президентът Рамапоза изрази признателността си към България и българския народ за оказаната подкрепа в историческата борба на южноафриканския народ за спазването на човешките права и премахването на режима на социална и расова дискриминация. Президентът Радев отбеляза, че политиката на българската държава е била резултат и на дълбокото вкорененото чувство за справедливост у българския народ и благодари за създадените от РЮА условия за българската общност в страната, която е отлично интегрирана в обществото.

По-късно в Парка на свободата президентът поднесе венец в знак на почит към загиналите в борбата за свобода в Южна Африка и участва в откриването на изложба, посветена на българската подкрепа в борбата на южноафриканския народ срещу апартейда. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Румен Радев, ЮАР
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати