Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев иска поне 16 нови изтребителя, но „да се слуша и уважава военната експертиза“

Политика

Радев иска поне 16 нови изтребителя, но „да се слуша и уважава военната експертиза“

Радев иска поне 16 нови изтребителя, но да се слуша и уважава военната експертиза - Tribune.bg
Снимка:

Изборът на американски изтребители президентът коментира като „прахосване на обществен ресурс и загуба на човешки живот в някои случаи“

България има нужда от най-малко 16 нови изтребителя. На военната авиация трябва да се гледа като на средство за отстояване на националния интерес и гарантиране на националната сигурност. Когато на нея се гледа като на средство за лични политически интереси, това винаги води до прахосване на обществен ресурс, занижени способности и загуба на човешки живот в някои случаи. Това е сложна технология и целият процес по нейното договаряне, приемане и усвояване се простира извън представите на този, който взема решения. Затова трябва да се слуша и уважава военната експертиза. Това заяви президентът и бивш началник на Военновъздушните сили Румен Радев, който присъства  на церемония за празника на ВВС пред паметника на летеца в София, предаде БГНЕС.

Президентът коментира и предстоящото заседание на българо-македонската комисия, като се изказа негативно за препоръката от резолюцията на ЕС да признаем ОМО Илинден.

„Хората от Българо-македонска комисия са професионалисти, те ще търсят и отстояват както и досега историческата истина и българския национален интерес. Посланието ми към тях е, че политиците не могат да абдикират от този важен за България и Македония и ЕС процес. Крайно време е да се намери това политическо решение, което да утвърди всички принципи на уважение на историята и добросъседството, и уважението на нашата идентичност и език“, посочи Румен Радев

„Това е отговорност преди всичко на страната - кандидат за член на ЕС. За компромиси има място винаги, но те не могат да се извършват с история, идентичност и език, или с искане за национални малцинства“, подчерта Радев.

Попитан за искането му Конституционния съд да обяви за противоконституционна анкетната комисия за проекта за Конституция на ГЕРБ, Радев каза, че се надява: „Конституционният съд да защити нашата Конституция от невежеството и гаврите, които й се поднасят от управляващите“.

Президентът поздрави всички военнослужещи и цивилни служители на ВВС, пожела им здраве, енергия и висок дух.                                                                                  


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

кесо Като апелира да се уважавала "военната експертиза" Румбата не уточнява как да разбираме например неговата лична "експертиза" когато веднъж като шеф на ВВС преди години даде най-добра характеристика за F-16 като подходящ за българската авиация, а след това, като президент препоръча да сме закупели Грипен. Коя от двете "военни експертизи" на "баш експерта" е вярната? Впрочем това е доста характерно за червените тарикати, които винаги се нагаждат спрямо ситуацията и не се притесняват да опровергават собствените си твърдения, когато им изнася.
16.10.2020 13:11 / Отговор
ПреЦедентът Магаре разбиращо от военна музика!
16.10.2020 13:46 / Отговор
Противоконституционно! Как не го е срам! Скъса се да води политическа война, където и да стъпи фатмашкият му крак! Настройва и военните мерзавецът!
Като не му се случи с грипените, цял мандат се оправдава пред Решетников с нападки срещу правителството!
16.10.2020 18:14 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати