Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: България ще наложи вето на санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Политика

Радев: България ще наложи вето на санкции срещу Русия в ядрената енергетика

Радев: България ще наложи вето на санкции срещу Русия в ядрената енергетика - Tribune.bg
Снимка:

Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който да гарантира спазването на правата на македонските българи

Всички европейски лидери ще се срещнат с президента на Украйна (Володимир Зеленски - бел. ред.). Време е една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване, както и върху възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение на конфликта. България ще продължава да подкрепя украинците на място в тяхната справедлива битка за страната им, в осигуряването им на възможности за преживяване на тези критични зимни месеци, както и украинските бежанци в България.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди извънредното заседание на Европейския съвет, което се провежда на 9 и 10 февруари.

Припомняме, че в заседанието ще участва и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се очаква да проведе среща с всички европейски лидери по групи и да поиска още оръжие за Украйна.

Президентът бе категоричен, че ще призове ЕС да използва цялата си сила и инструменти за фокусиране на дебата в посока преустановяване на военните действия.

„Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем санкции в областта на ядрената енергетика срещу Русия, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат санкции. В тази област сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето“, заяви държавният глава на България.

„Служебното правителство изпълни задачата, поставена от 48-ото Народно събрание, да се предостави въоръжение от резервите на българската армия. Надявам се това да не се допуска в бъдеще, това е кръвопролитна война. Все по-рядко чувам призиви за мир, а само за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа“,  изтъкна още Радев.

Относно темата за нелегалната миграция Румен Радев напомни, че това е сериозен проблем не само за България. Той подчерта колко много е инвестирано в охраната на границата ни.

„Този проблем предизвиква демократичните устои от ЕС. България полага огромни усилия, инвестирахме много от нашия бюджет и за инфраструктура, за охрана с жива сила, и за технически средства с видеонаблюдение, но нашите ресурси са недостатъчни. В последните месеци водим активна дипломатическа дейност на всички нива, защото охраната на външните граници на ЕС не е само наш ангажимент, а на всички държави членки на ЕС. Все повече лидери, в резултат на дипломатическите ни усилия, се обявяват за по-активна подкрепа към нашите граници. Ще поставя настоятелно възможността да се стартира пилотен проект за засилване на охраната на българо-турската граница с финансиране от ЕС“, коментира Радев.

Държавният глава обеща, че ще повдигне отново темата с ескалиращата агресия и антибългарска кампания в Северна Македония, тъй като това е въпрос за европейските ценности и принципи. „За първи път поставих проблема за правата на македонските българи преди две години. Наложи се да налагам два пъти вето, докато европейските партньори разберат нашата позиция, която е адекватната европейска позиция, която залегна в преговорната рамка с Република Северна Македония“, посочи президентът.

Антибългарската кампания в Северна Македония вече води до престъпления от омраза - палежи, стрелба срещу наши български клубове там, физическо насилие срещу македонски българи и български граждани в РСМ. Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за издирване и преследване на извършителите. За съжаление, към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е едно разминаване на амбициите на РСМ и поетите ангажименти за налагане на демократични норми. Отричането на съществуването на тези проблеми само отлага решението, води до още престъпления и усещане за безнаказаност и само стимулира престъпленията от омраза“, подчерта още Радев.

Президентът призова да се наложи мониторинг от ЕС на правата на българите в РСМ.

„Затова ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност за правата на българите и македонските българи“, каза Румен Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати