Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено

Политика

Радев: Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено

Радев: Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено - Tribune.bg
Снимка:

“Когато се подпише международен договор, той трябва да се спазва от всички следващи правителства, а не да се променя. Липсват познания по международното право. Държавното ръководство на Република Северна Македония не е добре подготвено.”

Това заяви президентът Румен Радев по повод призива на премиера на Република Северна Македония Християн Мицкоски да се предоговори Договорът за приятелство и добросъседство с България.

Той говори пред български медии след работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в Атина.

Вчера премиерът на Република Северна Македония каза, че Договорът за приятелство и добросъседство с България може да бъде предоговорен. Той посочи, че договорът с Гърция е част от конституцията на Република Северна Македония и не вижда причина да не се предоговори и договорът с България.

„Конституциите на България и Република Северна Македония са много различни – тяхната защитава колективни права, докато нашата конституция отстоява индивидуални права. Липсват и познания по европейското законодателство – когато има заключения на Съвета, приети с консенсус, те не подлежат на пазарлъци и трябва да се изпълняват. Държавното ръководство на Република Северна Македония има какво да научи. Ние сме готови да помагаме и винаги сме помагали на Република Северна Македония по нейния европейски път. Но такива действия отдалечават страната от европейската интеграция и тревожат както България, така и Гърция. Не можеш да си член на НАТО и да искаш да станеш член на ЕС, и в същото време да излизаш с такива позиции. Важно е Република Северна Македония да се придържа към своя европейски път“, каза още Радев.

Той също така посочи, че са нужни познания по статистика. Според Радев, поне 120 000 граждани на Република Северна Македония са получили българско гражданство на основание доказан произход с документи.

„Трябва да има елементарни познания по правата на човека. В България не бием хора, които изразяват различна идентичност, не стреляме по техните клубове и не ги палим, не ги държим далеч от позиции в администрацията“, допълни Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати