Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Към момента няма военна заплаха за сигурността на България

Политика

Радев: Към момента няма военна заплаха за сигурността на България

Радев: Към момента няма военна заплаха за сигурността на България - Tribune.bg
Снимка:

Действията на Русия са недопустими, допълни още президентът

Както знаете в ход е пълно мащабна операция на Русия с всички възможни сили и средства с нанасяне на удари по важни обекти на Украйна.  Това е абсолютно недопустимо. Това заяви президентът Румен Радев. 

„Оценихме по данните на всички служби че към момента няма военна заплаха за сигурността на България, но в глобален мащаб нещата са тотално променени. Прави се анализ за доставки на енергийни доставки, така че да няма прекъсване на доставки на храни, стоки от първа необходимост, петрол и газ. Търси се и се работи по всякакви алтернативни трасета.“, обяви той.

„В ход са дейности за защита на киберсигурността на България. Ние ще работим активно за своята защита в рамките на НАТО. В ход са консултации в рамките на НАТО.“, допълни президентът.

„Изключително важно е за нас съдбата на българите в Украйна, тези поискали евакуация са над 4 хиляди и ще направим всичко възможно да ги евакуираме.“, заяви Радев.

Той се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат транспортирани безопасно.

„България продължава да участва във всички срещи на ЕС и НАТО и да се търси гаранция за излизане от тази ситуация.“, заяви Радев.

Премиерът Кирил Петков заяви, че се правят планове за извеждане на българите от Украйна.

„Българските институции работят рамо до рамо за изготвяне на планове, приоритет номер едно е извеждане на българите от Украйна. Транспортното министерство организира сухопътни линии, организират се и хотели за прием на тези хора. Работи се с МВР и ДАНС, за да може бързо да бъдат приети.“, обяви Петков.

Той припомни, че тази вечер ще присъства на спешната среща на върха на ЕС в Брюксел, на която основен акцент е Украйна.

„Осъждаме остро действията на Руската федерация, това е недопустимо и България ще бъде партньор който ще говори в един глас с ЕС и НАТО.“, завърши Петков.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети