Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев доволен от Брюксел: В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговорите за РСМ

Политика

Радев доволен от Брюксел: В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговорите за РСМ

Радев доволен от Брюксел: В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговорите за РСМ - Tribune.bg
Снимка:

За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори, каза президентът

В последния момент успяхме да отложим точката за старт на преговори със Северна Македония именно на тази среща, заяви президентът Румен Радев преди влизане на срещата на Европейския съвет: „За последните месец и половина България бе подложена на неимоверен натиск от европейските партньори именно на днешният съвет да се даде ход на преговорите за членство на Република Северна Македония. През миналия съвет, през май, заварих България в изолация, сочена с пръст и обвинявана за блокирането на преговорите със Северна Македония и Албания. Но, да кажа, че служебното правителство положи огромни усилия да навакса годините, в които нашите партньори така и не успяха да чуят смислена аргументирана българска позиция на високо ниво“.

България има ясна позиция за намиране на решение по проблема и държи на надеждни гаранции за устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения, подчерта държавният глава.

„Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения“, категоричен бе той.

Президентът обаче предупреди да не бъдем наивни, тъй като натискът върху България ще продължи.

„Ние сега успяхме не само да отложим тази точка от дневния ред, но да отхвърлим натиска за обвързване на началото на преговори за членство на РСМ с календарен график и срокове, но засега“, доволен бе президентът. 

Той подчерта, че можем да водим „конструктивен диалог и не само - че можем да иницииране диалога и да водим до неговото размразяване на най-високо ниво. Няма и да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране с медиен и политически натиск“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати