Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев е подписал съдебната реформа, убеждава Марк Рюте да промени позицията си за Шенген

Политика

Радев е подписал съдебната реформа, убеждава Марк Рюте да промени позицията си за Шенген

Радев е подписал съдебната реформа, убеждава Марк Рюте да промени позицията си за Шенген - Tribune.bg
Снимка:

Спекулациите дали президентът е подписал промените в Наказателно-процесуалния кодекс (и ЗСВ) се разсеяха. По информация на Tribune Румен Радев е подписал решението на парламента за желаната съдебната реформа, писана от собствения му министър Крум Зарков.

Радев не е подписал съдебната реформа, писана от собствения му министър Крум Зарков

Знаете, че подписът на държавият глава не се появи в Държавен вестник в понеделник, което породи съмниния дали той ще постави подписа си. Уверения, че това се е случило дава и срещата му в Молдова с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте. Пред него той заявява, че поправките скоро ще влязат в сила.

„В близките дни ще влязат в сила наскоро приетите законови промени, които създават механизъм за разследване на главния прокурор. Очакваме тази решителна крачка в напредъка на съдебната реформа в България да промени позицията на Нидерландия за приемането ни в Шенген“, казва Радев на Рюте. 

Българският държавен глава изрази очакване, че поправките в Наказателно-процесуалния кодекс ще бъдат отразени положително в годишния доклад на ЕК по Върховенство на правото, който се очаква да бъде публикуван в началото на юли. Румен Радев изрази надежда, че със законовите промени България е успяла да отговори на опасенията на Нидерландия и припомни, че Европейската комисия и Европейския парламент многократно са заявявали готовността на България да се присъедини към Шенген.

Наред с това проверките в България и Румъния, организирани от Европейската комисия миналата година, заключиха, че страната ни продължава да отговаря на условията за пълноправно членство.

Радев напомни, че всички държави членки на ЕС, с изключение на две, сред които и Нидерландия, подкрепят приемането на страната ни в Шенген през октомври 2023 година.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети