Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев и служебният кабинет изпращат шестима важни посланици, включително в Китай

Политика

Радев и служебният кабинет изпращат шестима важни посланици, включително в Китай

Радев и служебният кабинет изпращат шестима важни посланици, включително в Китай - Tribune.bg
Снимка:

Служебното правителство предлага за смяна на последното си заседание шестима важни посланици. Предстои президентът Румен Радев да издаде указите, съобщава „24 часа“.

Предлагат се промени в посолствата ни в Китай, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Алжир, Канада и Кипър. Тези промени бяха договорени от Министерството на външните работи и президента Радев още при кабинета на Кирил Петков, но тогавашният министър-председател ги блокира.

Заради блокадата между Кирил Петков и Румен Радев с месеци без посланик бяха оставени мисиите ни в Китай и Саудитска Арабия.

За Рияд, където посолството стои без титуляр от март заради предсрочно прекратения мандат на Димитър Абаджиев,  да замине Любомир Попов, предлага служебното правителство на президента Радев. За Китай, където пък няма посланик от август 2021 г., също е предложен опитен дипломат. Там постът ще поеме Андрей Техов, който вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

Посланик в Обединените арабски емирства пък да стане досегашният ни консул в Дубай Иван Йорданов, предлага още правителството. Той ще смени досегашния ни посланик в ОАЕ Богдан Коларов. Остава обаче вакантен постът на консул в Дубай.

На първа мисия като посланик отива в Канада пък дипломатът Пламен Георгиев. Той сменя в Отава досегашната посланичка Светлана Етрополски. Досега Георгиев е имал мисии зад граница като секретар на посолство.

В Алжир отива Марияна Бояджиева. Служебното правителство е сменило и генералния консул на България в Битоля. На мястото на Димитър Иванов заминава Николай Димитров.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети