Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев и Янев в доклади на американското посолство, фаворити на САЩ за партньори

Политика

Радев и Янев в доклади на американското посолство, фаворити на САЩ за партньори

Радев и Янев в доклади на американското посолство, фаворити на САЩ за партньори - Tribune.bg
Снимка:

От няколко дни в общественото пространство и интернет се коментират връзки на настоящия Президент и кандидат-президент Румен Радев и служебният министър Стефан Янев със САЩ. В социалните мрежи дори се публикуваха снимки от доклади на Посолството на САЩ в София и се твърди, че имената им присъстват там като фаворити за партньорство, като това фигурира в документите, които изтекоха в Уикилийкс. Оказа се, че голяма част от твърденията са верни и днес бяха публикувани от „Биволъ“, който е официален представител на Уикилийкс. Ето и част от публикацията:

Сегашните ни Президент и Служебен Премиер – фаворити на САЩ

Грамите обхващат огромен период от няколко десетилетия до края на 2010 г. засега. До момента не е публикувано и разкривано, че Румен Радев, заедно с колегата си о.з.ген. Стефан Янев, сегашен служебен Премиер, са били обект на наблюдение, контакти и комуникация с американската дипломация у нас.

Интересни мисли в грамите на Държавния департамент от масива на партньорския сайт WikiLeaks има за днешните ръководители на държавата. Подписани са от бившия посланик на САЩ в България 2008 – 2009 г. Нанси Макълдауни, която от януари т.г. заема поста на съветник по националната сигурност на вицепрезидентката Камала Харис.

В единия доклад се засяга назначаването през 2009 г. на нов началник на отбраната Симеон Симеонов, както и редица други назначения в армията, включително тези на ген. Румен Радев за зам.-командващ на ВВС и на Стефан Янев – за директор в Министерство на отбраната. В друга грама е програмирана и визитата на американски конгресмен в България, който трябва да се среща с първите лица на държавата, на армията и полицията.

И двете грами от 2009 г. са с копия са до Държавния секретар, Министерството на правосъдието, Министерството на вътрешната сигурност, Министъра на отбраната и шефа на Агенцията за борба с наркотиците DEA.

В една от грамите с номер 09SOFIA362_a от 07.07,2009 г.  се описва назначаването на нов Министър на отбраната на България в лицето на ген. Симеон Симеонов и нов команден състав на армията от президента Георги Първанов. Тя е с гриф “Конфиденциално” и е озаглавена:

„Нов шеф на отбраната, стар стил“

 “5. (C) Не всички от около 30-те назначения за генерален офицер бяха лоши. Повечето бяха приемливи предвид старшинството и  представянето на повишените офицери. Четири от номинациите са особено добра новина, тъй като включват умни, енергични реформатори с международен опит,  като участието в програми на IMET /INTERNATIONAL MILITARY EDUCATION & TRAINING, б.р./: генерал-майор Румен Радев ас, Зам.-началник на ВВС, Бригаден ген. Стефан Янев като  Директор на политиката за сигурност и отбрана на МО, генерал-майор Константин Попов като командир на ВВС и Контраадмирал Пламен Манушев като Командир на Военноморските сили. Можем да очакваме продължителна подкрепа и сътрудничество от тази група, но способността им да стимулират реформата отдолу нагоре ще бъде ограничена, тъй като техните началници, особено новият МО Министър, ще може да задуши всякакви движения,  противно на техните интереси.”

ФейсбукФейсбук

фейсбукфейсбук

„Определено Радев и Янев са поименно споменати, като желаните партньори на САЩ, като контрапункт на ретроградните, според тях, назначения на Георги Първанов.“, подчертават от „Биволъ“.

В грамата Нанси Макълдауини дава пояснения за предстоящата визита на Конгресмен Тед По в България. Предложено му е специално да посети Авиобазата „Граф Игнатиево“, където по това време главнокомандващ е Румен Радев.

„Звездният” ген. Радев

„Командирът Румен Радев е считан за „изгряваща звезда“ и сериозно ангажиран с плановете за обучаване на него и личния състав на базата на бъдещия ни самолет във ВВС, съвместим със стандартите на НАТО. Съвсем заслужено доверието в него е подчертано:“, почва изданието.

„Вие ще имате възможността да обсъдите нашето сътрудничество по-детайлно с командира на авиобазата „Граф Игнатиево“ бригаден ген. Румен Радев, който е сред изгряващите звезди на Българските въоръжени сили и един от най-ангажираните контакти на Посолството“, пише Макълдауни в грамата за посещението на конгресмена По в България.

„На разбираем език това означава, че българският генерал е имал чести срещи и визити със служители на Посолството и е поставен в „топ листа“ на доверените лица, поне по отношение на Въоръжените ни сили.“, обясняват от „Биволъ“.

Изданието припомня, че Радев е познаваем кадър за САЩ. През 1992 г. завършва Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база „Максуел“, Монтгомъри, Алабама, САЩ. А През 2003 г. завършва Военновъздушния колеж (Air War College) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ, като магистър по „Стратегически проучвания“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети