Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев иска финансова децентрализация на местната власт в Конституцията

Политика

Радев иска финансова децентрализация на местната власт в Конституцията

Радев иска финансова децентрализация на местната власт в Конституцията - Tribune.bg
Снимка:

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България. „Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет“, посочи президентът на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

„Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят за водене на ефективни местни политики, за по-активна роля на общинските власти и на гражданското общество“, заяви Румен Радев.

Той посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това.

Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати