Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев искал публичен регистър за отчитане на средствата в борбата с COVID-19

Политика

Радев искал публичен регистър за отчитане на средствата в борбата с COVID-19

Радев искал публичен регистър за отчитане на средствата в борбата с COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Президентът отново заяви, че щял да се тегли „колосален заем“, въпреки многократните обяснения, че това не е истина

Президентът Румен Радев с нова порция обвинения срещу мерките на правителството срещу разпространението на коронавируса.

„Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията.“ Това се казва в позиция на държавния глава, съобщиха от прессекретариата на президента.

Според Радев месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлагало ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ.

„В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес“, заявява Радев.

Затова следвало да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства.

„Необходимо е да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране. Следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред“, подчертава Радев.

Според него било и крайно време да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (3)

Иво А президента отчете ли публично колко средства е изхарчил за разходки с колите на НСО, и със самолет за развлечения до Виена и други градове из Европа?!
27.04.2020 17:29 / Отговор
А? А ти, Радев, защо не отчете 90 000 лв "дарения" по сметката ти, постъпили СЛЕД приключване на изборите???
27.04.2020 17:51 / Отговор
Гергана Гацева Радев, само искам знаеш. Като не можеш да дадеш нещо , което да е добре в момента, по-добре си мълчи! Срамота е за нацията, че те има!
27.04.2020 20:04 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати