Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към Борисов: Имаше съпротива на правителството срещу „Три морета“

Политика

Радев към Борисов: Имаше съпротива на правителството срещу „Три морета“

Снимка:

От президенстството показват по дати как била осъществена съпротивата

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има общо с COVID скандала, провалил визитата на президента Румен Радев в Естония, от прессекретариата на държавния глава излязоха с подробна справка за случилото се около международната инициатива „Три морета“ и действията на управляващите в опит да осуетят домакинството на България.

„Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Премиерът напомни, че още през август месец на срещата си в Блед със заместник помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс е изтъкнал ангажираността на правителството по темата.

От президентството, обаче посочват в детайли и дата по дата как съпротивата на правителството срещу домакинството ни на „Три морета“ е продължавала до самата церемония.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.

На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари. Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата.

При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.“.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива „Три морета“ през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата „Три морета“ с подкрепата на останалите страни-участнички.   


Коментари (12)

По-гнусно влечуго от Резидента няма. Зеленият чорап официално е най-гнусното влечуго, което трови България със селската си тъпота, злоба, отвратителна нечисто плътност. Как ще го изтърпи до края на проклетия му мандат..
21.10.2020 19:22 / Отговор
ОТРОВНИЯТ РАДЕВ Е РАЗКРИТ!................ ЖЕЛАНИЕТО СРЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ ДА Е ОЩЕ ПРЕЗ 2021 Г. СЕ ПРАВИ С 2 ЦЕЛИ:
1.ПИАР-ДА ПРИВЛЕЧЕ ДЕСНИ ГЛАСОВЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ТОЧНО ПРЕЗ 2021 Г.-Т.Е. ПАК ДА ИЗЛЪЖЕ БЪЛГАРИТЕ..
2.ПО-ЛЕСНО ДА БЪДАТ ЗАРАЗЕНИ С БИОЛОГИЧНОТО ОРЪЖИЕ КОВИД 19 ГОСТИТЕ ОТ НАТО(СЛЕД КАТО НЕ УСПЯ В ЕСТОНИЯ)
21.10.2020 20:51
МУТРАТА РАДЕВ - ВЪН !!!

Чудя се какво точно се пее в това
страхотно парче на тази Велика рок група ??!??

SON of a BITCH - MADE for RUSSIA

https://youtu.be/aMgx6jQUBpI

KISS MY ASS
22.10.2020 09:40
БГ Има една "малка" лъжа в позицията на Президентството, че Правителството не е против председателството на ИТМ, а иска отлагането с една година! Малка, но съществена Лъжа! Второ...в тая пандемия, и тая изкрезила предизборна обстановка , в която Радев , метежниците и Позитано са готови по всяка да орезилят държавата пред света ,най-малкото е да се натиска за такава среща! Всички видяхме срама който ни докараха в Европарламента Рада Дълбоката и Изцъкленото Ленче! Тези хора са даказани антибългари и предатели!
21.10.2020 20:22 / Отговор
Анастас #

ШОПИНГ НА 3 МОРЕТА .... !!??!!

за Деса Простакеса ...

Мдааа ....

( лирично шопингуващо)
.
21.10.2020 20:58 / Отговор
Опасност! Този човек е опасен за сигурността и бъдещето на България!Хора,бдете!
21.10.2020 22:40 / Отговор
Боли го, че не видя секретната база на НАТО!
22.10.2020 10:57 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още