Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към Домбровскис: Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори за инфлацията

Политика

Радев към Домбровскис: Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори за инфлацията

Радев към Домбровскис: Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори за инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

Не само, че имаме едни от най-ниските цени на газа, но имаме и гарантирани газови доставки, подчерта президентът на България

„В географски, исторически и културен план България винаги е била неразделна част от Европа, а днес тя е важна част от европейското икономическо пространство“. Това заяви президентът Румен Радев на среща с изпълнителния заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, предаде БГНЕС.

По думите му стокообменът ни в голямата си степен е с държави от Европейския съюз (ЕС) и еврозоната.

„Инвестициите, търговският обмен са се задържали благодарение на ЕС и еврозоната. Нашето членство в еврозоната и Шенген е стратегическа цел за България, каза още той, като допълни, че постигането й ще финализира усилията ни да сме пълноправен член на европейското семейство. „Това изисква усилия, прозрачност и доверие. Искам да благодаря на всички ви за подкрепата на служебния кабинет, който направи най-големия напредък към еврозоната“, заяви още Радев. „Служебното правителство успя да овладее всички най-важни фактори, които провокират инфлацията. Не само, че имаме едни от най-ниските цени на газа, но имаме и гарантирани газови доставки, дългосрочни доставки на газ от различни доставчици, газ от Азербайджан на достъпни цени и гарантиран достъп до терминалите за втечнен газ на Турция“, уточни президентът, след което допълни, че имаме най-ниските цени на горивата.

„Вярвам, че инфлацията ще бъде овладяна, затова очаквам и бъдещият парламент да приеме всички нужни закони за страната ни. Убеден съм, че членството ни в еврозоната ще донесе безспорен успех за страната ни, но трябва и гражданите да са убедени в този успех. Надявам се, че с помощта на ЕК, правителствената власт ще въведе мерки и модели, които да доведат до минимализиране на цените, не само запазване, но и повишаване на доходите на гражданите, както и до създаване на добра икономическа среда за догонване на европейските нива“, каза още Румен Радев.

„Наближава една година от войната в Украйна, която причини не само загуби на човешки животи, но и загуби в икономиката“. Това заяви от своя страна изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

„Изключително важно е ЕС да продължи да демонстрира своето единство в подкрепата си за Украйна и да продължи да упражнява натиск върху Русия в подкрепа на постигането на мир в Украйна и оказване на помощ за украинския народ. С налагането от руската страна на едностранни мерки за блокиране на доставките на храна от Украйна и с увеличаването на цените на горивата в световен мащаб, ние сме свидетели на увеличение на инфлацията. Имаме рекордни нива на инфлация в ЕС, а с нарушените доставки от Русия имаме повишаване на цените от потребителската кошница за страните от Източния блок“, коментира още Домбровскис.

„На фона на този контекст, вие споменахте, че служебният кабинет е предприел мерки за овладяване на инфлацията, но бе споменато, че членството на България в еврозоната трябва да бъде отложено. Европейските институции подкрепят вашето членство, надяваме се това отлагане да не е дълго и България да продължи по своя път към него. Това е така, защото сме уверени, че влизането в еврозоната ще доведе до безспорни успехи както за българската страна, така и за гражданите й. Нужна е една изяснителна кампания, българският народ да е наясно какви са ползите и какво трябва да бъде свършено, за да се усетят те“, обясни изпълнителният заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

Вариант България да бъде приета в еврозоната в средата на 2024 година не изглежда реалистичен според изпълнителния зам.-председател на Европейската комисия. За такъв сценарий се заговори през последните дни покрай признанието на правителството, че страната няма да покрие критериите за членство от 1 януари 2024 година.

Основната причина отново е същата – едва ли дотогава ще бъде покрит критерият за ниво на инфлацията, обясни той на среща с български журналисти.

По-късно Домбровскис ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев и министри от кабинета.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати