Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към „Възраждане”: Референдум за еврото е невъзможен

Политика

Радев към „Възраждане”: Референдум за еврото е невъзможен

Радев към Възраждане: Референдум за еврото е невъзможен - Tribune.bg
БГНЕС

Костадинов готов на разговори с всички политически сили, които подкрепят основополагащите за партията ценности

„Консултациите са важни, защото докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре - и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство:, каза Румен Радев в началото на консултациите с „Възраждане”.  Партията стана четвъртата, която беше поканена от президента в рамките на консултациите за съставяне на  правителство. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС.

Лидерът Костадин Костадинов  заяви, че партията му е готова да подкрепи всяко една партия в парламента, която ще подкрепи основните приоритети и споделя вижданията на „Възраждане”.

„В парламента има диалог между глухи”, подчерта той и добави, че политиците говорят пред избирателите си, което е нормално, тъй като партиите отговарят пряко пред избирателите си. Костадинов заяви, че имат готов състав на кабинет, ако се стигне до трети мандат. 

„Възраждане” са готови да водят разговори и с ГЕРБ-СДС по първия мандат, но ще отстояват принципите си и искането за референдум за членството в еврозоната, а първата политическа сила в парламента вече е отказала среща по този въпрос, заяви Костадинов.

Радев засега темата с референдума, който „Възраждане” искат по въпроса за еврото като ги попита дали той ще бъде легитимен предвид това, че сме поели ангажимент за присъединяването ни към еврозоната.

„Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики”, каза Костадинов.

Няколко правителства са приели вече национален план за влизане в Еврозоната, контрира Радев. „От вас очаквам да следите за изпълнението на този план, защото ние в момента не отговаряме на Маастрихтските критерии по отношение на стабилността на икономиката”, допълни президентът.

Той заяви, че провеждането на референдум за уредени във вече приети и ратифицирани международни договори въпроси е невъзможно.

Експертите на „Възраждане” са изчислили, че българската икономика ще достигне 90% от европейските доходи след 2040 г.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети