Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев към Заев: Република Северна Македония за нас е най-важната близка, приятелска страна

Политика

Радев към Заев: Република Северна Македония за нас е най-важната близка, приятелска страна

Радев към Заев: Република Северна Македония за нас е най-важната близка, приятелска страна - Tribune.bg
Снимка:

Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами, заяви Зоран Заев

Президентът Румен Радев се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев, като го посрещна с думите: „Радвам се да се видим за втори път в рамките само на една седмица. Република Северна Македония за нас е най-важната близка, приятелска страна. Развитието на нашите двустранни отношения е от изключителна важност, а това изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество.“

„За съжаление през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи и на факта, че Договорът, който подписахте, г-н министър-председател, с предишното българско правителство през 2017 година, за добросъседство, приятелство и сътрудничество, нямаше конкретни обвързващи условия и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия“, заяви българският президент.

„Искам да използвам възможността и да поздравя президента Пендаровски за неговото приятелство, мъдрост и лидерство. Съвместната ни визита в Рим демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към гражданите ни за сътрудничество, приятелство и разбирателство. Този позитивен дух е вече и на ниво правителство. Искам да отправя ясно послание, че европейската перспектива на РС Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно по между си. Остават някои нерешени въпроси и за нас е много важно да имаме диалог. Приветствам ви, че сте тук за открит и конструктивен диалог“, каза още Радев

Президентът подчерта, че очаква и в най-скоро време да имаме посланик на РС Македония в София.

„Надявам се за прагматичен подход, с конкретни устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС на РС Македония. Оценявам и вашата загриженост и диалогът, който искате да водите с политическите партии. Вие сте опитен политик и знаете, че в предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат впоследствие. Радвам се, че отново сте в София, много на време, за да започнем този диалог, който да доведе до устойчиви решения“, обърна се Радев към македонския премиер.

От своя страна Зоран Заев заяви, че съвместното посещение на президентите на България и Република Северна Македония в Рим е дало послание към младите, че трябва да продължат заедно да работят, да поддържат приятелството между двата народа.

Според него двете страни сами трябва да разрешат проблемите си.

„Имаме приятели навсякъде по света, които могат да помогнат, но решението е да си помогнем сами. Убеден съм, че ще имаме успех“, каза той.

„Вече е изпратено посланието да бъдем приятели, да сме близки, да не се мразим. Добрите отношения ще донесат добро и за двата народа“, категоричен е той.

Заев благодари за инициативата за доставка на ваксини на РСМ и за предложението младежи от страната му да почиват в България.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети