Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко

Политика

Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко

Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко - Tribune.bg
Снимка:

Снощи американското правителство одобри сделката

Американското правителство одобри продажбата на още 8 бойни самолета F-16 на България. От Пентагона не отговориха дали решението има връзка с това, че редица страни пращат бойна техника в Украйна.

„Не бих направил такава връзка. Няма да говоря от името на други страни, ще оставя думата на Държавния департамент да говори за военните продажби в чужбина. Това би било грешна интерпретация“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. 

Новите бойни самолети ще са по-скъпи в сравнение с тези по първия договор, сключен през 2019 г.

Днес Румен Радев коментира темата като заяви, че цената ще бъде 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка.

„Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената - 3 млрд. за втората половина“, посочи президентът.

Той припомни и защо преди 3 години е наложил вето при сключването на първия договор за доставка на F-16.

По думите му цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще струва едни допълнителни общо 5 млрд. лева и сегашното правителство „трябва да вземе изключително тежко решение“.

„Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 г. (когато се очаква първата доставка – б.р.), той ви лъже“, подчерта Радев. Той допълни, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство „около 2030 г.“

В същото време президентът беше категоричен, че всяко забавяне на управляващите ще увеличи празнотата след евентуално спиране от полети на МиГ-29.

Закупуването на нови осем изтребителя е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети