Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко

Политика

Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко

Радев категоричен - цената на новите изтребители F-16 е 3 млрд. лв. и няма как да бъде по-малко - Tribune.bg
Снимка:

Снощи американското правителство одобри сделката

Американското правителство одобри продажбата на още 8 бойни самолета F-16 на България. От Пентагона не отговориха дали решението има връзка с това, че редица страни пращат бойна техника в Украйна.

„Не бих направил такава връзка. Няма да говоря от името на други страни, ще оставя думата на Държавния департамент да говори за военните продажби в чужбина. Това би било грешна интерпретация“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. 

Новите бойни самолети ще са по-скъпи в сравнение с тези по първия договор, сключен през 2019 г.

Днес Румен Радев коментира темата като заяви, че цената ще бъде 3 млрд. лева и няма как тя да бъде по-малка.

„Ако искаме този самолет да лети в България, да има оборудването, с въоръжение и обучение на летците и инженерния състав, това е цената - 3 млрд. за втората половина“, посочи президентът.

Той припомни и защо преди 3 години е наложил вето при сключването на първия договор за доставка на F-16.

По думите му цяла ескадрила с нужна инфраструктура на авиобаза „Граф Игнатиево“ ще струва едни допълнителни общо 5 млрд. лева и сегашното правителство „трябва да вземе изключително тежко решение“.

„Ако някой продължава да ви лъже, че България може да носи бойно дежурство с 8 F-16 след 2025 г. (когато се очаква първата доставка – б.р.), той ви лъже“, подчерта Радев. Той допълни, че втората партида при договор сега ще пристигне най-рано през 2027 г. и ескадрилата ще е готова за бойно дежурство „около 2030 г.“

В същото време президентът беше категоричен, че всяко забавяне на управляващите ще увеличи празнотата след евентуално спиране от полети на МиГ-29.

Закупуването на нови осем изтребителя е един от приоритетните проекти за модернизацията на въоръжените сили на Българската армия. Предвидено е реализацията му да се извърши на два етапа: първи - за придобиване на 8 самолета, и втори - за придобиване на още 8 самолета.

В началото на 2019 г. по предложение на Министерския съвет и в резултат на решение на Народното събрание за реализиране на първия етап бяха подписани четири договора между правителствата на България и на САЩ за закупуване на осем самолета F-16 Block 70 и свързаните с тях оборудване, услуги и въоръжение.

Министерството на отбраната продължава подготовката по реализацията на втория етап от проекта.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати