Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев критикува F-16: Забавянето им носело риск да загубим въздушен суверенитет

Политика

Радев критикува F-16: Забавянето им носело риск да загубим въздушен суверенитет

Радев критикува F-16: Забавянето им носело риск да загубим въздушен суверенитет - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев е разтревожен от съобщението за забавянето на доставката на българските F-16 от САЩ.

„Има вече информация, че ще има закъснение и то не е малко. Това е изключително тревожно за нашите въоръжени сили. То поставя на изпитание не само личния състав, а носи риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността да управлява сама своето въздушно пространство, което е въздушно пространство на НАТО“, обясни президентът, като от думите му излезе, че страната ни в момента е в състояние да се отбранява сама с наличните стари руски МиГ-29.

„Но затова ще закъснеят ли и ако закъснеят, защо, можете да попитате г-н Борисов и неговото правителство. Когато те сключваха договора при какви условия и при какви клаузи са сключили този договор“, заяви Радев, който бе най-върлият противник на сделката с американската компания Lockheed Martin и настояваше за закупуване на алтернативните „Грипени“.

Преди няколко дни страната ни получи официалното съобщение, че ще има няколко месечно забавяне на доставката. То обаче не бе неочаквано, тъй като още през ноември стана ясно, че производството на новата серия се движи със закъснение, поради прекъснатите доставки в началото на пандемията. „Имаме поръчка за 128 чисто нови F-16“, съобщи вицепрезидентът на Lockheed Martin Грег Улмер.

Междувременно в страната ни ще пристигнат симулатори на F-16 за обучение на пилотите, подчертаха от компанията в края на януари и изтъкнаха, че България е сред първите нации, които ще притежават новите Блок 70 – най-новата и напреднала конфигурация.

Президентът обсъди състоянието на въоръжените сили на България с военният министър Стефан Янев.

„Знаете че проблемите продължават, хората работят непрекъснато да компенсират липсите. Продължаваме да имаме много незаети места. Въпреки това успехите са на лице, участва се в редица учения. Предизвикателствата са много. Тази криза създава опасност за цяла Европа. Това е криза с глобални размери. Не може да има военно решение, може да се търси решаване по дипломатически път“, каза той.

Най-голямата заплаха за България е неглижирането на въоръжените сили, подчерта Радев. „Да спрем да се сещаме за армията от криза на криза. Нашата национална сигурност ще се гради върху конституционните ангажименти на българската армия. България е предприела гъвкав и отворен подход за плановете на НАТО за противодействие. Можем да работим с нашите съюзници и да попълваме дефицитите. И по този начин да демонстрираме, че заедно можем да отговорим на всяка криза“, заяви държавният глава.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати