Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: „Лукойл” е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели

Политика

Радев: „Лукойл” е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели

Радев: Лукойл е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели - Tribune.bg
Снимка:

Високите цени на горивата са сред водещите причини за поскъпване на всички стоки и услуги и водят до свиване на потреблението, което е загуба не само са потребителите, но и за производителя. Това заяви президентът Румен Радев по време на работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на енергийната компания „Лукойл“. 

„Лукойл“ е не само важна част от българската икономика, но и един от основните работодатели, също и основен производител на горива, притежаващ преобладаващ дял от пазара. От стойността на произвежданите горива зависи до голяма степен развитието на икономиката, но и на инфлационните процеси, което определя стратегическото значение на компанията за българската икономика, особено по време на криза“, отбеляза Радев.

По думите на Радев срещата на кабинета с ръководството на „Лукойл” е добра възможност, да се набележат мерки за стабилизиране на икономическата среда, за борба с инфлацията в полза на българския потребител.

От своя страна  резидентът на „Лукойл” Вадим Воробьов съобщи, че са водени разговори със служебното правителство за това как ще продължи работата след влизането в сила на ембаргото върху руския нефт от 5 декември тази година. България е изключение от тези санкции.

„Разговорите са водени през изминалите няколко дни, за да бъдат осигурени възможности за българския пазар”, уточни Воробьов и съобщи, че работата на „Лукойл” ще продължи на три етапа:

След 1 декември, когато влиза в сила ембаргото върху руския нефт; От 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г., докато България все още е изключение от санкциите; Развитието на "Нефтохим" Бургас и вътрешния пазар у нас след 2024 г.

„За целта изработихме мерки за поддържане на стабилността на икономиката. Договорихме и ще продължим да разговаряме с българското правителство за изработване на средносрочни мерки, за да поддържаме икономиката. Имаме не много ясно разбиране за това как ще продължат нещата, но смятаме, че в първото тримесечие на следващата година е редно да създадем работна група, която да се занимава с проблемите в момента, в който ембаргото встъпи в сила”, обясни Воробьов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети