Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев на аудиенция при папа Франциск по повод 24 май

Политика

Радев на аудиенция при папа Франциск по повод 24 май

Снимка:

С българската делегация ще пътува и делегация от Република Северна Македония

От 26 до 28 май държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република. Президентът ще ръководи българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. В рамките на визитата държавният глава ще посети светите за българите места.

За да отдадат заедно почит пред делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, тази година с българската делегация ще пътува и делегация от Република Северна Македония, ръководена от президента Стево Пендаровски.

На 26 май в Рим държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметника на легендарния български войвода и революционер капитан Петко Войвода. По-късно ще участва в официалното откриване на галерия „България“ към Българския културен институт в италианската столица.

На 27 май Радев и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от Негово Светейшество папа Франциск. Във Ватикана е предвидена и среща на българския президент с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата „Сан Клементе“, а след това и базиликата „Санта Мария Маджоре“.

На 28 май президентът Румен Радев ще проведе среща с италианския си колега Серджо Матарела.

В българската делегация за посещенията в Рим и Ватикана са министърът на културата Велислав Минеков, общественици, представители на Българската православна църква, както и на Католическото вероизповедание в България. Държавният глава ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още