Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев наложи вето върху част от закона за извънредното положение

Политика

Радев наложи вето върху част от закона за извънредното положение

Радев наложи вето върху част от закона за извънредното положение - Tribune.bg
Снимка:

Президентът Румен Радев налага вето на част от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Това съобщи самият той в изявление, като посочи, че по-късно ще бъдат публикувани и мотивите му.

Румен Радев разкритикува действията на правителството в опитите да спре разпространението на коронавируса у нас.  

Сред критиките бяха приетите наказания срещу фалшиви новини, както и икономически въпроси, свързани с пандемията. Той атакува и текстовете на БСП за т.н. „Спекула“. Освен това е обиден, че не му отреждат роля при включването на армията в борбата срещу коронавируса.

По думите на Радев, законът ограничавал свободата на словото и тласкал журналистите към автоцензура. В законa се предвиждат наказания срещу фалшива информация, която се разпространява и допълнително всява паника сред населението.

Макар че заяви, че „спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и предпазни средства, руши доверието в обществото“, Радев не приема мерките, приети от депутатите в тази посока.

По думите на Радев, икономическата криза ще хвърли стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. „Възможностите на нашия бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри. Липсата на убедителни мерки ще породи социално напрежение“, заяви Радев.

В Закона за извънредното положение има доста мерки, насочени именно към хората. Част от тях са:

НОИ ще покрива 60% от размера на осигурителния доход на служители, засегнати от извънредното положение;

Работодателите ще могат да въвеждат дистанционна работа за служителите си, а ако е невъзможно, ще трябва да им осигурят безопасни и здравословни условия на труд;

Работниците ще имат право на обезщетение от 50% от брутната заплата при преустановяване на работа в условията на извънредно положение;

Работодателите ще могат да предоставят до половината от платения отпуск на служителите си без тяхно съгласие;

Срокът за плащане на тока се удължава от 10 на 20 дни;

До отмяна на извънредното положение спират да текат лихви и неустойки по забавените плащания на дългове;

Няма да се прилагат запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физическите лица;

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (6)

Гневна Крайно време е тази институция,функционираща като туристическо бюро за скъпи пътувания, да остане в историята .И без това е само с представителни функции.Не може заради едно вето, което се налага,само за да има възможност да набива канчето на управляващите , да се издържа огромен апарат.Президентът е абсолютно безполезна фигура в този случай , дори пречи.
22.03.2020 12:47 / Отговор
Том Подкрепям! Долу предателят!
22.03.2020 12:52
Крадливия президент И аз пръдльо съм съгласен
22.03.2020 13:26 / Отговор
Срам Хората се чудят как да се справят с положението тоя не миряса
22.03.2020 13:29 / Отговор
Венсеремос Браво Генерале, вярваме ти, отмени всяко нареждане на простака и крадливите му министри, и ни призови под знамето, да освободим България от тези изедници и да ги осъдим на площада на крана..и по дърветета
22.03.2020 16:01 / Отговор
Венсеремос Браво Генерале, вярваме ти, отмени всяко нареждане на простака и крадливите му министри, и ни призови под знамето, да освободим България от тези изедници и да ги осъдим на площада на крана..и по дърветета
22.03.2020 16:02 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети