Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев настоя Денков да обясни какво значи „готовност за двустранно споразумение“ с Украйна

Политика

Радев настоя Денков да обясни какво значи „готовност за двустранно споразумение“ с Украйна

Радев настоя Денков да обясни какво значи готовност за двустранно споразумение с Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Президентът вярва, че евролидерите ще проявят разум в подкрепата към Украйна, за да няма риск от трета световна война и ядрен конфликт

Изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък. Такъв коментар направи Румен Радев на думите на президента Еманюел Макрон, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще.

„Стратегията на даване на още и още оръжия в Украйна явно не дава резултат. Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле и вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация и до риск от трета световна война и ядрен конфликт“, коментира българският държавен глава.

Не можем да изоставим Украйна. Това означава да компрометираме вярата в принципите си и международното право. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален конфликт, отбеляза президентът.

Той подкани премиера Денков да даде разяснение около готовността за подписване на двустранното споразумение за сигурност с Украйна.

По отношение на Шенген Радев заяви, че ЕС трябва да се съобразява със своите решения и правила. България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген и то във времена на енергийна, икономическа криза и война, подчерта той.

Президентът засегна и темата за Западните Балкани. По думите му не може да има сигурност в Европа без стабилност в Западните Балкани. Той посочи, че растат опитите за прокарване на чуждо влияние в региона. Процесът на интеграция на Западните Балкани не трябва да е заложник на геополитически съображения. Не трябва да се допуска компромис с Копенхагенските критерии за членство, добави Радев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети