Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев назначава служебния кабинет – „демократи от различни цветове“

Политика

Радев назначава служебния кабинет – „демократи от различни цветове“

Радев назначава служебния кабинет – демократи от различни цветове - Tribune.bg
Снимка:

С указ от днес назначавам служебно правителство. То ще управлява България до съставянето на ново правителство, което да бъде излъчено от следващото 46-то НС. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на служебния кабинет.

„45-тия Парламент бе белязан с много емоции. Макар и кратък, животът му не беше излишен. Той ще остане като жалон за излизането на обществото ни от авторитаризма и корупцията. Чуха се дълго премълчавани мнения. Възроди се духът на свободното слово. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство. Това е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания“, посочи Радев.

„Макар и служебен, кабинетът има амбицията да бъде кабинет на демократичното противодействие. Той доказва, че е възможно демократи, от различни цветове, да надмогнат овехтели разделения и червените линии помежду си и да се обединят в каузата за свободна и справедлива България“, каза Радев.

„Предстои ни съпротива от силите на статуквото. Този кабинет трябва да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата. Да направи първата крачка към укрепване на държавността“, допълни той.

Според Радев отиващото си правителство изцедило хазната, абдикирало от отговорност и не внесло актуализация на бюджета, оставило без подкрепа бизнеса, медиците, пенсионерите.

Той се обърна към служебния кабинет и очерта какви ще бъдат основните им действия. Сред тях е Планът за развитие. „Без да отричате труда на експерти, вие ще трябва да съпоставите критериите и показателите по европейските изисквания с предложеното до момента“, посочи Радев.

„Ще работя почтено, при спазване на закона. Това ще очаквам и от министрите. Ще работим заедно и в полза на гражданите. Ще дам всичко от себе си, за да може поне да започне процесът за решаване на проблемите. Често и отговорно управление може да възстанови поне малко загубеното доверие в институциите. Ще положим нужните усилия за по-ефективна политическа комуникация“, обърна се към държавния глава премиерът ген. Стефан Янев. По думите му  световната пандемия е предизвикала комбинирана здравна, икономическа и социална криза и само с общи усилия могат да се постигнат реални резултати.

„Ще работя за това да възстановим диалога с българския бизнес, особено малките и средни фирми и предприятия. Те осигуряват прехраната на хиляди български семейства“, ангажира се служебният премиер. Той благодари на работещите в здравния сектор и на учителите, след което обяви мотото на кабинета - почтеност, прозрачност и професионализъм.

Ето пълният състав на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев – служебен министър-председател на Република България

Гълъб Спасов Донев – служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика

Бойко Илиев Рашков – служебен заместник министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства

Асен Васков Василев – служебен министър на финансите

Георги Великов Панайотов – служебен министър на отбраната

Стойчо Тодоров Кацаров – служебен министър на здравеопазването

Виолета Колева Комитова – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството

Николай Денков Денков – служебен министър на образованието и науката

Светлан Христов Стоев – служебен министър на външните работи

Янаки Боянов Стоилов – служебен министър на правосъдието

Велислав Величков Минеков – служебен министър на културата

Асен Петров Личев – служебен министър на околната среда и водите

Христо Георгиев Бозуков – служебен министър на земеделието, храните и горите

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Кирил Петков Петков – служебен министър на икономиката

Андрей Стефанов Живков – служебен министър на енергетиката

Стела Иванова Балтова – служебен министър на туризма

 


 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати