Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев недоволен от в. „24 часа”

Политика

Радев недоволен от в. „24 часа”

Снимка:

След като не допуска неудобни медии в Президентството, президентът на всички българи с позиция срещу един от знаковите вестници в страната

Президентът Румен Радев недоволства от вестник „24 часа“. Това става ясно от позиция, разпространена до медиите от Пресцентъра на държавния глава. В нея се посочва, че вестникът „за пореден път поднася манипулативно невярна информация“ за Радев. Нещо повече обвиняват изданието, че не публикува правото им на отговор на подходящо място. След като не допуска неудобни медии в Президентството, президентът на всички българи излиза с позиция срещу един от знаковите вестници в страната. Не е ли това открита намеса в медийната политика на изданието...

Ето и пълният текст от Президентството:

Право на отговор

Уважаеми колеги,

В днешния си брой вестник „24 часа“ за пореден път поднася манипулативно невярна информация за действията и думите на държавния глава Румен Радев.

В публикацията, озаглавена „Радев събирал съсловни организации за нов главен прокурор, защото процедурата е затворена във Висшия съдебен съвет“, вестник „24 часа“ съчинява несъстоял се диалог и приписва думи на държавния глава, които той не е изрекъл.

С подзаглавието на материала „Неправителственият сектор поиска, когато президентът отказва назначение, да е с мотиви. Той: Няма да го направя!“, вестник „24 часа“ създава и тиражира измислена новина, свързана с президента Румен Радев. Публикацията няма автор, а е подписана от „24 часа“.

Обръщам внимание, като уточнявам за редакцията на вестника, че по време на проведената по инициатива на държавния глава кръгла маса, посветена на критериите за избора на следващия главен прокурор, представителят на Инициатива „Правосъдие за всеки“ Емил Димитров заявява, че „институцията и личността на президента със своя авторитет биха могли да помогнат за институционалното доверие в прокуратурата, ако президентът в деня на подписването на указа, се обърне към гражданите, към нас, и заяви своята убеденост, че от всички професионално подготвени и добри кандидати, този кандидат, когото предлагаме и за когото ще подпиша указа за неговото назначаване, той е най-моралният, политически независим и почтен на сто процента“. Емил Димитров призовава президента да не подписва указа, ако не може да направи подобно публично изявление за някой от номинираните кандидати.

В отговор на отправения призив, държавният глава заявява: „Ако инициирате гражданско сдружение на широка платформа, което да внесе, знаете, че нямам законодателна инициатива, но да стане така, че президентът еднолично да избира главен прокурор, тогава аз ще изляза и ще се обърна (*към обществото) и ще кажа: „Това е човекът“. Но отговорност на други аз няма да нося – аз мога да ги спра веднъж, мога и да ги пусна. Но тук много точно беше повдигнат въпросът за колективната безотговорност. Тя не е заболяване само на съдебната система, тя е общонационална „болест“. Много пъти съм говорил на тази тема – благоприятната й среда е най-вече в парламента. България трябва  да върви към поемане на повече еднолична отговорност – този, който има амбицията да управлява и да ръководи процесите във всяка една област, трябва да е готов да носи лична отговорност и законите трябва така да се променят, че да е ясна тази лична отговорност…“.

Това е диалог, провел се пред всички участници в дискусията, която беше открита и за медиите. Не става въпрос за отказ на държавния глава да се мотивира, ако не подпише указ, а за носене на лична и институционална отговорност от всеки участник в процедурата по номиниране и назначаване на главния прокурор.

Изпращам това опровержение публично, тъй като в разрез с нормите на Етичния кодекс на българските медии, към който се е присъединил и вестник „24 часа“, ежедневникът рядко успява да публикува на достатъчно забележимо място опроверженията на президентската институция. През последните две години в нито един случай вестникът не е публикувал правото ни на отговор, на същата страница, на която е била публикувана и оспорена публикация.

Напомням и че Етичният кодекс на българските медии започва с обещание за „предоставяне на достоверна информация на обществото“.

Кирил Атанасов

Началник на отдел „Връзки с обществеността“

Администрация на Президента на Република България  

 


Коментари (2)

Красимир Делирадев Боже, пази България от този скудоумец! Че и горделив на всичкото отгоре!
14.06.2019 07:07 / Отговор
Кико Личи си Московската школа!
15.06.2019 17:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още