Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев: Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура

Политика

Радев: Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура

Радев: Несериозно е да се мисли за служебно правителство при положение, че тече процедура - Tribune.bg
Снимка:

„Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“. Това заяви президентът Румен Радев. Той участва в инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

На въпрос кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и защо дава повече време за размисъл на формацията на Трифонов, държавният глава отговори: „Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат“.

Надявам се да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, коментира Радев. 

Виждате, че парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент. Трябва да му дадем шанс да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки, допълни той.

„Рано е да говорим за трети мандат, зависи какво ще се свърши на втория. Очаквам партиите и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета, защото ще бъде крайно безотговорно към пенсионерите и фирмите пред фалит да се окажат без подкрепа, точно когато имат най-голяма нужда, а за такава подкрепа в момента бюджетът няма средства“, подчерта Радев.

„Надявам се да се запази добрият тон, защото времето е ограничено, имаме нужда от решителни промени, имаме нужда те да бъдат вършени изцяло според очакванията на българите, а не според егоистични виждания на партиите“, каза президентът.

Той се надява всеки да осъзнава своята отговорност. „Това не е отговорност само на една партия, а на всички партии в парламента - да намерят този консенсус в името на правителство, което ще работи в интерес на обществото и с широка парламентарна подкрепа. Време е партиите да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини около ясни принципи и приоритети, ясна ценностна рамка, защото една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна. Надявам се, че партиите водят необходимия диалог”, добави още Радев. 

Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика, коментира президентът скандалите, най-вече руския шпионски скандал. „Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност”, каза Радев, имайки предвид, че в тези скандали са въвлечени институции на най-високо ниво. 

„Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на премиера, те дават допуск до класифицирана информация, тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв, анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация”, подчерта още Радев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети