Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев очаквано похвали министрите си: Раздадохте се до край

Политика

Радев очаквано похвали министрите си: Раздадохте се до край

Радев очаквано похвали министрите си: Раздадохте се до край - Tribune.bg
Снимка:

За 10 месеца ви се стовари цялата тежест на кризите плюс безкрайни изслушвания в НС, заяви президентът

„Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи. Рекордни цени на горивата и инфлация и други кризи”. Това заяви президентът Румен Радев при посрещането на служебните министри в президентството.

Държавният глава не остана на клетвата на депутатите в НС, а предпочете да изпрати с добри думи и отчет за свършеното своите министри.  Радев очерта успехи във всяка една сфера:

„Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с овладяването на тежките кризи, но и решихте стратегически за България въпроси, отворихте нови възможности за възходящо развитие на страната“, добави той на церемония на „Дондуков“ 2.

Той даде пример с енергетиката, където по думите му е имало нужда от критично неотложни действия. Отчете завършения интерконектор с Гърция и стартиране на този със Сърбия.

„В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата и това е заради успехът, който постигнахте, а именно Лукойл да се съобразява с българските власти и да заплаща данъци тук. България благодарение на вашите усилия и професионализъм се утвърди като важен енергиен фактор”, каза още Радев.Той благодари на министрите си за честните избори, за  работата по ПВУ, съдебната реформа, за първия транш по плана 2,7 млрд. лв.

„Обвиниха ви в първия ден, че саботирате ОИСР, а вие доказахте 2 месеца преди кабинета на Румъния сте готови. Разработихте мерки за овладяване на инфлацията, въпреки намалените ставки и има завишена събираемост. Дори в последния ден сключихте меморандум с турската страна за втора ЖП линия. Работихте неуморно за привличане на инвестиции и те са нарастнало многократно. Успяхте да преодолеете и премахнете тежки санкции, които стоят в екологията от ЕК”, подчерта още Радев.

„След години на застой отпушихте процеса на модернизацията на българската армия. Дадохте ясен срок за Шенген, с много работа и дипломация и де надявам редовното правителство да изпълни тази цел. Отвоювахте лидерска роля на страната ни в региона с инициативи, с иновативни подходи, които водят към укрепване на сигурността и повишаване на взаимното доверие”, каза още президентът.

„За тези 10 месеца се стова цялата тежест на кризите плюс писане на закони и документи, плюс безкрайни изслушвания в НС някой може да стане писател. И борбата с политически инспирирани атаки. Вие успяхте и доказахте, че стараната може да се управлява прозрачно, бяхте сплотен отбор“, каза още държавният глава. 

„В МВР започнаха оздравителни процеси, няма как да не засегна и огромния прогрес, който направихме в здравеопазването със спешната медицинска помощ по въздуха. Вие успяхте, защото показахте характер в отговорността да взимате важни решения за бъдещето. Раздадохте се до край, но най-голямото удовлетворение за вас е, че дадохте спокойствие и придвижихте страната напред”, коментира още Радев.

„България ще продължи да разчита на вашия професионализъм, отговорност и пример. Благодаря ви, че работихте всеотдайно и почтено за България”, допълни още той.   

Гълъб Донев пък подчерта, че са започнали работа в среда, в която държавата е била на пауза и с безброй кризи „Осигурихме най-евтиния газ в Европа, на гражданите осигурихме спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи. Показахме на инвеститорите, че България създава среда, в която може да се инвестира”, каза Донев. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати