Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Африка се усъмни дали Мария Габриел има „просветление“ за Гешев

Политика

Радев от Африка се усъмни дали Мария Габриел има „просветление“ за Гешев

Радев от Африка се усъмни дали Мария Габриел има просветление за Гешев - Tribune.bg
Снимка:

„В мен има един много важен въпрос – дали заявката на Мария Габриел за искане за отстраняване на главния прокурор е плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес на хората, които стоят зад г-жа Габриел“.

Това заяви президентът Румен Радев в Претория, Република Южна Африка.

„България загуби три години, в които внесените от моите служебни правителства в прокуратурата множество сигнали за мащабни злоупотреби прашасват. Корупцията е неразкрита, чувството за справедливост е смазано, а политическият процес е заприщен“, каза Радев.

Исканията за оставка на Гешев са пряко свързани именно с президента и датират от лятото на 2020 година, когато прокуратурата иззе секретни документи от кабинета на президентския съветник Пламен Узунов, които не се отнасят до неговите преки служебни отговорности и задължения. Сред тях са копия на кореспонденция между две търговски дружества, касаещи три външнотърговски договора, както и копия от разпити пред съдия на свидетели, включително такива с тайна самоличност.

Това стана повод за протести на привържениците на ДБ, БСП и други организации, които поставиха началото на различни политически проекти – като ПП, „Отровното трио“, „Изправи се“ о др., които вече са извън политическата сцена.

Разследването срещу президентството е на трупчета от 3 години, заради имунитета на институцията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети