Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, не за Украйна

Политика

Радев от Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, не за Украйна

Радев от Брюксел: Ангажираме се само със снаряди за наши партньори, не за Украйна - Tribune.bg
Снимка:

България не участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна заедно с други девет държави от ЕС, заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където представлява България на заседанието на Европейския съвет.

„България ще разширява капацитета на своята отбранителна индустрия, за да попълва своите запази, да помага на другите държави -членки да попълват своите запаси, защото ние имаме по-голям капацитет от редуца страни. Ако те поискат от нас, тогава ще влезем в отношение и тогава ще видим как ние можем да има помогнем“, разясни президентът.

Подчета, че другите страни били Испания, Италия, Дания, Полша, Австрия, Литва, Латвия и други.

Принципът бил суверенен, само 17 страни плюс Норвегия са сключили това споразумение за обща доставка като България не е сред тях.

„Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна“, каза Радев.

По думите му заедно с Европейската комисия ще се работи за това да има повече инвестиции в нашата военно-отбранителна индустрия, за да има повече капацитет и по-модерни производства.

Радев се похвали, че получаваме все по-голяма подкрепа за Шенген като било напълно възможно страната ни да бъде приета през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени. Той подчерта, че се водят разговори с нидерландския премиер Марк Рюте, австрийският канцлер Нехамер, с ЕК и със Съвета.

България не се е отказала от Планът за справедлив преход, заяви държавният глава.   

„България не се е отказала от Планът за справедлив преход. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря по сближаване и реформи Елиза Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено“, обясни още президентът Радев в отговор на журналистически въпрос.

По думите му България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

„Разбира се, че ще ги предоставим“, ангажира се Радев.

По темата с миграцията той обясни, че страната ни е предложила у нас да се създаде международна оперативна група за борба с нелегалния трафик.

„На 14 март бе приет нов стратегически подход за опазване на външните граници на Съюза и ще бъдат инвестирани 600 милиона евро за техническа помощ. Първи приоритет е българо-турската граница. МВР вече активно договаря параметрите на помощта и следващия месец тя започва“.

Радев определи решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля като израз на безсилие и паника.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати