Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Радев от Германия: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още година

Политика

Радев от Германия: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още година

Радев от Германия: Руските МиГ-29 могат да летят най-много още година - Tribune.bg
Снимка:

„Руските самолети МиГ-29 могат да се летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет шест години, в които няма да можем да носим дежурства”. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с българската общност в Германия, предава DarikNews. Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна.

Радев призова да спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят.

„От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни”, подчерта държавният глава.

Румен Радев изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

„Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и тн. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но, ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат в последствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева”, каза още президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените ни сили.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети